Féltik a kereskedelmi dolgozókat a turizmus béremelése miatt

Forrás: Magyar Idők

 2017. július 19. 16:51

Tovább romolhat a létszámhelyzet a kiskereskedelemben, ha a munkavállalók jövőre a turizmusban nagyarányú béremelést kapnak, ezért a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete az ágazati párbeszéd összehívását kezdeményezi.

Mint arról beszámoltunk, januártól a kötelező 180 ezer forintos szakmunkás-bérminimumhoz képest magasabb garantált alapjövedelemhez, akár több mint 240 ezer forinthoz juthatnak a szállodaiparban és a vendéglátásban foglalkoztatottak, az erről szóló ágazati kollektív szerződést az ősszel írhatják alá.

A hírre reagált a Magyar Időknek Buday Pálné, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) alelnöke. A munkavállalói oldal a kiskereskedelemben is kezdeményezi az ágazati párbeszéd bizottság összehívását annak érdekében, hogy a turizmusiparág mintájára az országosan kötelező bérminimumnál jóval magasabb fizetésekről állapodjanak meg a létszámhiánnyal ugyancsak sújtott bolti területen.

„A többi ágazatnak is fel kellene zárkóznia a turizmushoz, különben eltorzul a munkaerőpiac, a már most is jelentős létszámválság pedig több területen fokozódhat. Eddig az ipar és a külföldi munkalehetőségek szívták el a boltokból, áruházakból a szakembereket és már a képzettség nélküli dolgozókat is. Arra is fel kell készülni, hogy – akár rövid átképzés után – jövőre a turizmusban helyezkednek el azok, akikre itt volna szükség" – fejtette ki Budayné.

A szakszervezet szerint az eladások nagy részét bonyolító láncok nem hajlandók a nagyobb bérelemelésre


A kiskereskedelemben nincs ágazati kollektív szerződés; korábban készült ugyan egy tervezet, az azonban inkább a munkavégzés szabályaival volt kapcsolatos. Szavai szerint nagyon időszerű lenne a bérek rendezése, akár úgy, hogy egységesen szabályozzák, mivel például az eladások nagy részét bonyolító láncok – közülük is a legnagyobb foglalkoztató, a Tesco – nem hajlanak rá, hogy nagyobb bérfejlesztésekkel tartsák ezen a területen a munkavállalókat.

A Kereskedelmi Ágazati Párbeszéd Bizottság munkaadói oldalát képviselő egyik szervezet, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György óvatosan fogalmazott annak kapcsán, lát-e esélyt arra, hogy az alacsony bérek problémáját hasonlóképp oldják meg, mint a turizmusban.