Feltörekvő Berekfürdő, nyitás előtt a fedett termálrészleg

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2015. július 23. 17:42

Augusztus első hétvégéjén birtokba vehetik a látogatók a Berekfürdői Termál- és Strandfürdő teljesen átépített fedett részlegét és új főbejáratát, ezzel befejeződik a létesítmény csaknem 600 millió forintos fejlesztési projektje.

Az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő Berek-Víz Kft. az Észak-alföldi Operatív Program keretében nyújtott be pályázatot komplex fürdőfejlesztésre, új turisztikai attrakciók kialakítására és szezonnyújtó szolgáltatások bővítésére. A nettó 583 millió forint értékű projektet 60 százalékos támogatással, 233 millió forint önerőből valósították meg. Eredményeként az eddigi hét kültéri medence – köztük egy 50 méteres úszó- és egy gyerekmedence – már kiegészült az újonnan épített, 500 négyzetméteres ifjúsági élménymedencével, valamint az ebbe futó anakonda és kamikaze csúszdákkal.

 

Augusztus elején pedig átadják a nyolc hektáron elterülő fürdő új, impozáns főbejáratát, a felújított öltözőket és vizesblokkokat, valamint a teljesen átépített, látványos fedett medenceteret. Az itt korábban meglévő két gyógymedencét korszerűsítették és kiegészítették egy új élmény- és gyermekmedencével. Az új fedett résztől azt várják, hogy megnyújtja a szezont, erősödik a fürdő négy évszakos jellege – tájékoztatott Torkos György fürdőigazgató – aki korábban a cserkeszőlői fürdő fejlesztésénél tette le névjegyét – a helyszínre szervezett tanulmányút keretében.

 

A bereki fürdőben jelenleg tb-támogatással súlyfürdő, gyógymasszázs, elektroterápia és víz alatti sugármasszázst vehető igénybe, de az új fedett rész átadása után tervezik a víz alatti gyógytorna, a későbbiekben pedig a száraz gyógytorna bevezetését is. Bár a bereki víz hivatalosan is gyógyvíz, a létesítmény számára a gyógyfürdő névhasználat engedélyezése még folyamatban van.

Az 56 ºC fokon feltörtő, alkáli hidrogén-karbonátos, jódos, brómos gyógyvíz elsősorban a mozgásszervi megbetegedésben szenvedők számára és balesetek utáni rehabilitációra ajánlott. Az első kutat a neves geológus, dr. Pávai Vajna Ferenc fúrta 1928-ban, híres mondását, miszerint „a bereki víz még a szoboszlóinál is jobb", máig szívesen emlegetik a helyiek. Eleinte az elfolyó meleg sáros pocsolyában fürödtek az emberek, amit a fonott kosár oldalú és aljú fürdő követett, 1930-ban pedig már betonból megépítették az akkor nagyon korszerűnek számító, máig működő, ülőpados, tojás alakú gyógymedencét.

 

A mindössze 1200 lakosú Berekfürdő 2014-ben a 33. leglátogatottabb település volt, több mint 120 ezer vendégéjszakával. Igaz, a válság őket sem kímélt, 2007-ben még 200 ezer vendégéjszakát mértek – tudtuk meg Nagy Istvánnétól, a Berekfürdői Turisztikai Nonprofit Szolgáltató Kft. ügyvezetőjétől. A község összesen 2000 vendégágyat kínál, a 214 szálláshelyből 129 magánház, emellett a választék a fürdővel szomszédos kempingtől a négycsillagos szállodáig terjed, utóbbiból kettő is van. A Touring Hotel lakói egyedüliként közvetlen átjárást élvezhetnek a fürdőbe. A belföldiek mellett sok német, holland és szlovák vendéget fogadnak, amit aktív testvérvárosi kapcsolataiknak is köszönhetnek.

A vendégeket nemcsak a fürdő szolgáltatásainak fejlesztésével, hanem programok sokaságával (élő koncertek Charlie-tól a Beatricén át a Hooligansig, csillagászati hét, művésztáborok, országos nyugdíjas-találkozó, fürdőbál, lakodalmas stb.) is csábítják, az augusztus 7–9. közötti Beregi Vigasságokon pedig három napon át szórakoztatják majd a közönséget. A pecások egész évben élhetnek szenvedélyüknek a horgásztavon, amelyet a fürdő termálvize táplál, kellemes kerékpártúrák tehetők a közeli Karcagra, sőt akár a Hortobágyra is.

Berekfürdő megméreti magát az Év Fürdője 2015 versenyen is, amelyen az Év Feltörekvő Fürdője kategóriában indult.