Felturbózott charterpiac – részletes nyári menetrend a Turizmus Panorámában

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2015. február 25. 16:09

Törökországba hetente 20, Egyiptomba 17 charterjárat repül nyáron Magyarországról. A Turizmus Panoráma összeállította a tervezett chartermenetrendet, a magazint keressék az Utazás kiállításon a Professional Business Lounge-ban, a Turizmus Kft. standján. (A pavilon 107/B).

A kereslet további fellendülésére számítva jelentősen bővítettek Törökország irányába a chartereztető utazásszervezők: míg a tavalyi chartermenetrendben még 16 járat szerepelt ebbe az úti célba, addig az idei nyári szezonra 20 járat indítását jelezték. Ez azonban semmi ahhoz képest, amilyen erőkkel az egyiptomi piacot szeretnék újra bevenni a szervezők, a tavalyi 6 helyett heti 17 járat indításával.

Az utazásszervezők szerkesztőségünkbe eljuttatott adatai alapján bővülés mutatkozik Görögország és Tunézia irányába is, míg Bulgáriába kevesebb járatot foglaltak le a tour operatorok.

 

A négy nagy

Hermányi Attila, a Thomas Cook Air cégvezetőjének véleménye szerint az elmúlt évek statisztikai elemzése alapján április környékén enyhe konszolidáció követi majd a jelenlegi bővülést, tehát sor kerülhet egyes láncok lemondására vagy időtartamának lerövidítésére. Ez szerinte átrendezheti a piac jelenleg látható szerkezetét. A szakember a Neckermann részéről heti 12 saját járat indítását jelezte.

Úgy tűnik, tovább folytatódik az előfoglalások súlyának növekedése, aminek egyik oka az IBUSZ szerint a nagyon kedvező előfoglalási akciókban keresendő. Az utaztató 12 üdülőterületre kínál saját szervezésű repülőutakat idén nyáron, és 13 saját chartere lesz budapesti vagy debreceni indulással. Újdonságuk Chania (Nyugat-Kréta) és Debrecenből Korfu.

A Kartago Toursnál az év elején mind az előfoglalások, mind az online foglalások száma nőtt a tavalyi év elejéhez képest. Hajducsi Tamás marketingigazgató reményei szerint ez tendencia lesz és egyre lényegesebb szerepet kap majd az előfoglalási időszak. Eddig legkeresettebb úti céljaik Egyiptom, Tunézia és Törökország. Az utazásszervező nagyságrendileg a tavalyi kapacitásokkal vág neki 2015-nek, ezt szeretné a tavalyinál még jobb arányban értékesíteni. A kínálatban azonban bővítettek, foglalható törökországi szállodáik számát például csaknem megduplázták.

A Green Travel hetente 12 járatot, a tavalyi másfélszeresét tervezi indítani Törökországba, nemcsak Budapestről és Debrecenből, hanem újdonságként Sármellékről is. Az utazásszervező állítása szerint a magyar utazók érdeklődése a kivételes ár-érték aránynak és a fejlesztéseknek köszönhetően folyamatosan nő az ország iránt. Emellett a görög üdülőhelyek tekintetében is jelentősen fejlesztették kínálatukat.

 

Feltörekvők

A tavalyi három helyett az Aegean két görögországi járatán szerepel gépgazdaként, valamint az IBUSZ-szal két másik járaton társbérlő az Unitravel, emellett több másik, Görögországba induló gépen is vásárolt helyet, és persze Málta, Szicília, Spanyolország és Ciprus továbbra is szerepel a kínálatukban bérelt ülőhelyekkel.

A Taurus Reisen irodavezetője, Kálmán Krisztina szerint Hurghada – ahová idén már Debrecenből is indul gépük – feltörekvő célállomás, amelynek töltésével nekik az elmúlt két évben a politikai problémák ellenére sem volt gondjuk. A vagyoni biztosítékát 2015-re jelentősen felemelő utazásszervező a tavaly megadott hat helyett idén öt járaton szerepel gépgazdaként, viszont a tavalyi öttel ellentétben idén kilenc másik járaton vásárolt helyeket, azaz összesen 14 gépen viszik utasaikat, új célpontjuk pedig Rodosz.

A Sun & Fun Holidays Antalyába négy, Egyiptomba három, Monastirba (Tunézia) két saját járatot visz, ami ugyancsak jelentős bővítés tavalyhoz képest.

A tavaly mintegy 15 százalékos forgalomnövekedést elkönyvelő Anubis Travel jó tapasztalataira építve idén Görögországban és Törökországban erősít. Ahmed Bahgat ügyvezető a kereslet csekély növekedésére számít a hazai piacon.

 

Helyet kérnek

A chartereztetők közül némileg bővített a Budavár Tours és a Personal Tours, míg a Robinson Tours idén csak két saját járatot indít Magyarországról, kettőn pedig ülőhelyeket vásárolt.

A magyar utazási piacra tavaly lépő ETI (Express Travel International) a tavalyi egy után idén már két saját járatot tervez vinni Egyiptomba, öt másik járaton pedig ülőhelyei vannak.

 

Reptéri számok

A Budapest Airport tájékoztatása szerint a budapesti repülőtéren tavaly a teljes charterforgalom (tehát nem csak a magyarországi utazási irodák szervezésében történő ki- és beutaztatás) keretében 2907 fel- és leszállás történt 371 845 utassal. A forgalom mintegy háromnegyede a júniustól szeptemberig tartó időszakra esett.

A Debrecen Airport egyre nagyobb szeletet mondhat magáénak a charterpiacból. Gulyás Péter, a Debrecen Airport forgalmi igazgatójának tájékoztatása szerint tavaly összesen mintegy 20 ezer charterutas fordult meg náluk, a Burgaszba, Antalyába, Monastirba és Zakynthoszra induló, illetve a Drezdából, Erfurtból, Lipcséből vagy Moszkvából érkező járatok utasaként. Idén a jelenlegi tervek szerint Antalyába heti három, Burgaszba heti egy, Hurghadába heti egy, Krétára és Korfura egy-egy gép indul erről a repülőtérről, a külföldről érkező járatok közül február közepén a németországiak voltak biztosak.

A részletes nyári chartermenetrendet keressék a Turizmus Panoráma magazin márciusi számában! Amennyiben Ön még nem előfizetőnk, itt megrendelheti a turisztikai szakma magazinját: http://turizmus.com/elofizetes