Felújítják a cseh királyok sírkamráját a prágai Hradzsinban

Forrás: MTI

 2015. július 27. 17:56

Felújítják a cseh királyok sírkamráját a Prágai Várban, a cseh uralkodók és államfők hivatalos székhelyén. Európa egyik legnagyobb épségben fennmaradt vára történelmi épületeinek rekonstrukciójára a jövő évben 228 millió koronát (1 korona mintegy 11,40 forint) fordít a Hradzsin fenntartója.

A királyi kripta két éve van lezárva a látogatók előtt. A sírkamrában egyebek között IV. Károly cseh király és német-római császár, négy felesége, fia, IV. Vencel, Mátyás király apósa, Pogyebrád György, a híres II. Rudolf vagy Utószülött László - aki V. László néven magyar király is volt - síremlékei találhatóak. A teljes felújítási munkálatokat két évre tervezik.

Az évente több mint hárommillió látogatót fogadó Hradzsinban ezen felül felújítják a Nemes Asszonyok Intézetét és néhány más régi épületet is.
A Hradzsin fenntartásáért felelős hivatal szerint fél évszázada nem végeztek olyen nagyarányú felújítási munkálatokat a történelmi épületegyüttesben, mint amilyeneket a jövő évre terveztek.

A Prágai Várban számos magyar vonatkozású emlék található. A Szent Vitus székesegyházban temették el Báthori Zsigmondot, egykori erdélyi fejedelmet, és a katedrális kincseskamrájában őrzik az ún. Szent István kardot is, amelyet állítólag a magyar államalapító használt és valamikor a 13. században kerülhetett Prágába. A Szent Vitusban és a Régi Királyi Várban több helyen is látható a magyar címer, míg a harmadik várudvar legnagyobb dísze a Szent György-szobor, amely a Kolozsvári testvérek, György és Márton alkotása.