Felújítják a nagycenki Széchenyi-mauzóleumot

 2014. július 02. 18:09

Felújítják a nagycenki Széchenyi-mauzóleumot, miután a kormány 127 millió forintot különített el a Nemzeti Sírkert részeként védett létesítmény helyreállítására.

"Korábban a Széchenyi faluja felújítási projekt keretében egy kisebb összeget fordítottak a mauzóleum felújítására is, azonban az építmény falán elindult vizesedés megoldására a projekt keretében nem volt lehetőség. Mára olyan kritikus állapotba került az épület, hogy veszélyben van Széchényi Pál ott lévő koporsója is" - érzékeltette a helyzetet Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) elnöke az MTI-vel.


Elmondta, hogy több mint egy hónappal ezelőtt helyszíni bejárást tettek a család tagjaival Nagycenken, akkor tapasztalták, hogy a mauzóleum rossz állapota miatt Széchényi Pál koporsójára is kiült a savasodás. "A család képviselője megkereste a kormányzatot, hogy azonnali segítséget kérjen. Ezt követően mi rendelkezésre bocsátottuk az intézkedéshez szükséges iratanyagokat, így gyorsan megszületett ez az operatív kormányzati intézkedés, hogy az intézetünk 127 millió forintos keretből megmenthesse a mauzóleumot és Pál érsek koporsóját, múmiáját is" - tette hozzá.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy a budapesti Fiumei úti sírkertben található Batthyány-mauzóleum csaknem 10 évvel ezelőtt hasonló állapotban volt, így az intézet akkor felkérte a műszaki egyetem egy szakértői csoportját, hogy segítsenek megoldást találni a problémára. A szakemberek előzetes felmérések után egy olyan vizesedést gátló, intelligens szellőző rendszert terveztek, amely állandó páratartalmat biztosít és elszívja a nedvességet az építményből.

"Ez a szerkezet a budapesti mauzóleumnál azóta hibátlanul működik, így ezt tervezzük a nagycenki síremlékbe is beépíteni" - mondta el Radnainé Fogarasi Katalin.
A jövő héten történik meg az első helyszíni bejárás az érintett intézmények képviselőinek részvételével, ekkor döntenek majd a felújítás konkrét lépéseiről.

"Annyi biztos, hogy először a koporsó elszállítására kerül majd sor, hogy további kárt ne okozzon rajta a jelenlegi állapot, majd a szakemberek átnézik és restaurálják a koporsót. A tél beállta előtt fel kell tárni a vizesedés okait és be kell építeni a szellőző rendszert, hogy tavaszra kiderüljön, jól működik-e. Amennyiben igen, az építési munkákra, a helyreállítás befejezésére és a koporsó visszaszállítására csak ezek után kerülhet sor" - jegyezte meg a NÖRI elnöke.