Felújították a lőkösházi Vásárhelyi-Bréda-kastélyt

 2013. március 03. 13:33

Felújították a Vásárhelyi-Bréda-kastélyt Lőkösházán. A négytimpanonos, toszkán oszlopos mediterrán épületet az Új Széchenyi Terv támogatásával újult meg. Szombaton, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség nyílt napja keretében a látogatók egy napig megtekinthetik az épületet, majd kapui a nagyközönség előtt április 15-én nyílnak ki.

A toszkán oszlopos kastély a mediterrán olasz villák hangulatát idézi, szinte hasonmása a híres olasz építész, Andrea Palladio Vicenzában lévő Villa Almerico-Capra nevű kastélyának - mondta el Megyeri Zsolt, az egyik tulajdonos az MTI-nek.
Az Új Széchenyi Terv támogatásának köszönhetően a kastély Békés megye új turisztikai látványossága lesz. Az épület 280 négyzetméteres alagsorában a mezőhegyesi lótenyésztés történetével ismerkedhetnek a látogatók. A kastély termeiben Békés megye sokszínű, soknemzetiségű képző- és népművészeti alkotásai kaptak helyet, a mezőgazdasági tematikájú részlegben Stark Aldolfnak, a híres Csabagyöngye szőlő nemesítőjének munkássága, valamint a térségi kertészeti kultúra története tárul a látogató elé - tette hozzá Megyeri Zsolt. A látványosságokra utalva kiemelte a 15 méter magas, a Föld forgását mutató Foucault-ingát, amelyet a kupola alatt helyeztek el.   
A kastélyt három magánszemély vásárolta meg. A tulajdonosok 2011-ban sikeresen pályáztak az Új Széchenyi Terv Dél-Alföldi Regionális Operatív Program keretére, 284 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyertek. A beruházás teljes költsége 338 millió forint.