Felvásárolja a HotelTonight platformot az Airbnb

Forrás: Skift

 2019. március 08. 14:31

Az Airbnb elismerte, hogy felvásárlási ajánlatot tett a HotelTonight last minute szállodafoglalási platformra.

A megállapodás részletei nem ismertek, de egyes információk szerint a két San Francisco-i székhelyű társaság már január óta tárgyal erről - írja a skift.com.

A HotelTonight értékét egy 2017. márciusi részvénykibocsátás 463 millió dollárra tette. A jelentős tőkealapok tulajdonában álló vállalat 2016 áprilisa óta nyereségesen működik. Az Airbnb értéke egy ugyancsak 2017-es részvénykibocsátás adatai szerint 31 milliárd dollár, egy tavaly novemberi jelentésben pedig több mint egymilliárd dolláros árbevételt említenek.

Az Airbnb vezérigazgatója és egyik alapítója, Brian Chesky közleményt adott ki, amelyben kiemelte, hogy a HotelTonight felvásárlása kulcslépés afelé, hogy az Airbnb egy komplex utazási szolgáltatóvá váljon.

„Egy komplex utazási platform kialakítása során kulcsfontosságú, hogy minden vendéget ki tudjunk szolgálni: azokat is, akik egy évre előre, és azokat is, akik csupán egy napra előre terveznek. A HotelTonight révén páratlan last minute utazási élményt fogunk tudni adni az ügyfeleknek bárhol, bármikor” - hangsúlyozta.

A kizárólag az érkezés napján, kedvezményes áron foglalható szállodai ajánlatokra specializálódott HotelTonight és az Airbnb a felvásárlás várható befejeződéséig, vagyis ez év júniusáig önállóan működik, utána a HotelTonight vezérigazgatója, Sam Shank a közös vállalat butikhotel szegmensét vezeti majd.

A HotelTonight egy felhasználóbarát, nagyon egyszerűen kezelhető mobiltelefonos applikációként indult, amelyet számos cég, köztük a booking.com is igyekezett lemásolni, kevés sikerrel. Az évek folyamán aztán desktop verziót és hosszabb tartózkodás foglalását is lehetővé tevő foglalási ablakot is kifejlesztettek.

A HotelTonight applikációjával főleg észak-amerikai és európai szállodák foglalhatók, budapesti szálloda még nem érhető el

Fotó: HotelTonight

A HotelTonight platformja jelenleg több mint 25 ezer szállodát kínál a világ 1700 városában, ugyanakkor a mobil app egyszerre csupán 15 opciót ajánl fel a felhasználónak, hogy ne zavarja össze őket a túl sok opcióval.

Az Airbnb-nél ezzel szemben a foglalások többsége több héttel előre történik, bár tény, hogy az utóbbi időben minden évben megduplázódott a last minute foglalások száma.

Az évek során az Airbnb is bővítette termékportfolióját: már túrákat és aktivitásokat is kínál az Airbnb Experiences, az igazán minőségi szállásokat pedig az Airbnb Plus fogja össze. 2018 februárja óta pedig a butikhoteleket is arra csábítják, hogy disztribúciós csatornaként használják az Airbnb-t.

A skift elemzői szerint az üzlet előnyös lehet az Airbnb számára, mivel a közösségi alapon szerveződő rövid távú szálláskiadást számos város vezetése megpróbálja szigorítani, így a vállalkozás alaptevékenysége kerülhet hosszú távon veszélybe.