Felvidéki bormustra a Vigadóban

Forrás: turizmus.com

 2017. május 21. 17:19

Nagy sikerrel mutatkoztak be a felvidéki magyar borászok a Pesti Vigadóban, ahol május 19-én egy különleges mesterkurzust és sétálókóstolót is tartottak.

13 település képviseletében 15 cég érkezett Budapestre, mintegy 100 féle bort kínálva. A Duna innenső oldaláról, a Neszmélyi borvidékről három ismert borászat, valamint a habzó italokkal jelentkező Foris Beverages csatlakozott a felvidékiekhez.

A mesterkurzus nyolc bora valódi meglepetésekkel szolgált. Annak ellenére, hogy a Tokaji és a Neszmélyi borvidék átnyúlik Szlovákiába, mégis egészen más karakterűek ezek a borok, akár a döntő többségben jelenlévő fehérekre, akár a kisebb számú vörösekre gondolunk. Az ismert borász, Geönczeöl Attila vezette a mesterkurzust, amelyre a koronát a Kamocsay pincészet egyik muzeális, 1999-es bora tette fel, amely ennyi év után is friss, üde, élő maradt. De a garamkövesdi pince Ősz húrja (2015-ös olaszrizling) is emlékezetes maradt.

A Felvidéki Bormustra egyik sztárja

Fotó: forisola.hu

 

A habzó bor különlegességeket kínáló Foris Beverages váratlan támogatást kapott a nyári melegbe forduló időjárástól: a vártnál is keresettebb volt a Sauvignon blanc és sárga muskotály alapú Forisola. A feljövőben lévő családi pincészet érdekes színfoltja lehet a jövőben a hazai boréletnek.