Fenntartható pihenés klubhangulatban: megnéztük a megújuló tihanyi üdülőfalut

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. május 30. 15:15

Akiben az a kép élt, hogy a Club Tihany egy csodás helyen fekvő, de mára erősen lelakott nyaralókomplexum, azt a helyszínen kellemes meglepetés éri: az utóbbi évek megújulásának köszönhetően az üdülőfalu ismét az északi part egyik legkedveltebb nyaraló- és rendezvényhelyszíne lett.

A Tihanyi-félsziget csücskén, a Balaton szívében lévő Club Tihany 18 focipályányi parkos területével, 330 szobájával és 160 faházával Magyarország legnagyobb ilyen jellegű szálláshelye. Itt 1500 vendég pihenhet egy időben, és nem szokatlanok az ezer fő feletti rendezvények sem.

Club Tihany

Tihany központja

Fotó: turizmus.com / Szerdahelyi Krisztina

Az első üdülőfalu a Balatonnál

1985-ben újdonságként jelent meg a Balatonnál a klubüdültetés. A szállás és étkezés mellett a kikapcsolódást és a sportolást egy helyen kínáló Club Tihany üdülőfalut magyar–osztrák–dán részvénytársaság alapította meg a Tihany Szálló körüli 13 hektáros ősparkban – tudtuk meg Károly Tamástól, a szálloda igazgatójától. Az 1963-ban épült Tihany Szállót kibővítették, a szállodaépület körüli parkba Dániából érkezett 161 vörösfenyőből készült faház, majd felépültek a borházak és a svájci kalmár házikók is. A vízparti hotel felújítás előtti képe A Pogány Madonnából is ismerős lehet, az 1980-ban forgatott filmben itt lakott Ötvös Csöpi, aki miközben egyik kezével vitorlásversenyt nyert, a másikkal a rosszfiúkat csípte fülön.

A bővítéssel összesen 1400 vendéget tudtak elszállásolni a télen is fűthető szobákban.

Kilátás a Club Tihany szállodai szobáiból

Fotó: turizmus.com / Szerdahelyi Krisztina

Az üdülőfalut úgy tervezték meg, hogy a vendégek a kerítésen belül minden olyan szolgáltatást megkapjanak, amire a nyaralás idején szükségük lehet, így a klubhotelben volt uszoda, konditerem, szauna, fodrászat, teniszcsarnok, medence és több bár is. A kezdetektől lehetett csónakot, szörföt, vitorlást, vízibiciklit bérelni, és rendelkezésre állt gyermekmegőrző is. Mára ezek a szolgáltatások jelentősen kibővültek: a Club Tihany Resort jelenleg 130 ezer négyzetméteren várja a vendégeket a Balaton-part legnagyobb, 2600 fős konferencia- és 1500 fős szálláskapacitásával, 500 méteres füves stranddal, 1200 négyzetméteres wellness-szigettel, számtalan gyermek- és sportprogrammal.Akiben (hozzám hasonlóan) az a kép élt, hogy a Club Tihany egy csodás helyen fekvő, de mára erősen lelakott nyaralókomplexum, azt a helyszínen kellemes meglepetések érik.

Az üdülőfalu 2020 őszén Szetlik Gergő vezérigazgató irányítása alá került, aki jelentős modernizációs folyamatot indított el a korábbi menedzsmenttel együttműködve. A szobák, fürdőszobák, a közös terek, a közös mellékhelyiségek, a gyermekanimáció, a szabadtéri színpad, a wellness és spa, az éttermi szolgáltatások és a rendezvényterületek folyamatos – várhatóan 2024-ig lezáruló – felújításával a Club Tihany Resort ismét az északi part korszerű, sokak által kedvelt nyaraló- és rendezvényhelyszíne lett.

 

Napelemparkok, hőszivattyú és szűrt víz a csapból

Tóth Mihály, a hotel MICE értékesítési vezetője elmondta, hogy a Club Tihany megújulásában fontos szerep jut a fenntartható megoldásoknak. A komplexumot 1985-ben az akkori legkorszerűbb osztrák és dán technológiával építették fel, ami még ma is megfelel az energetikai elvárásoknak, de folyamatosan dolgoznak a működésük zöldítésén. Tavaly év végén minimálisra csökkentették a gázfüggőséget: ma már csak a medencék, a szállodai szobák fűtésére és a konyhai gépek egy részének üzemeltetésére használnak gázt, amit mindhárom területen elektromos árammal is kiegészítenek. Az első naperőművet 2012-ben helyezték üzembe, ezt idén egy újabb napelempark építése követte. Csúcsidőben az energiaigényük hatodát, elő- és utószezonban egyharmadát is fedezik a tetőkre telepített naperőművek. 2020-ban a vendégigényekhez igazodva elektromosautó-töltőpontokat is telepítettek. A medencéket a hotel saját fúrt kútjának vizéből látják el, a parkban mulcsozással csökkentik az öntözés gyakoriságát, a szálloda egész területén szelektíven gyűjtik a szemetet, és a hulladék térfogatát saját maguk tömörítik. A fűtésre és hűtésre egyaránt alkalmazható klímaberendezéseik kivétel nélkül hőszivattyús megoldásúak.

A hotelből a pillepalackokat is száműzték: a vendégek szűrt vizet ihatnak, sőt még a fürdőszobák víztakarékos csapjaiból is szűrt víz folyik. Az élelmiszer-pazarlás csökkentésére indított kampányukkal a gyerekeken keresztül a szülőket is megszólítják. Az ürestányér-kihívás lényege, hogy ha a gyerekek csak annyit szednek a tányérjukra, amennyit meg is esznek, akkor egy tokent kapnak, amit később a szálloda boltjában ajándékvásárlásra költhetnek.

A közel 1500 férőhelyes szálloda MICE értékesítési vezetője saját mobilapplikációjuk bevezetését ugyancsak a környezettudatos lépések közé sorolta, azóta ugyanis nem kell szóróanyagot nyomtatniuk a vendégek tájékoztatására.

Club Tihany

Idén júniusban is lesz Levendula Fesztivál Tihanyban

Fotó: turizmus.com / Szerdahelyi Krisztina

Szintén fontos céljuk a helyi termékek felhasználása: az élelmiszerek nagy részét a környékből szerzik be, és az ikonikus tihanyi levendula is számtalan módon jelenik meg a hotelben; a wellnessben és a fürdőszobákban például a helyi Lavender Tihany manufaktúra levendulás termékeivel találkoznak a vendégek.

 

Programok egész napra

A Club Tihanyban negyvenezer egyéni szállóvendég fordul meg évente, az ő szórakoztatásukra számtalan programmal készülnek. „Az iskola végével indul a nagy szezon, ami augusztus végéig tart, és ez idő alatt a hétfők kivételével minden nap lesz valamilyen program a szabadtéri színpadon. Interaktív mesés zenejáték, tűzzsonglőr, cirkuszi bemutató, ahol artistaiskolások mutatják be a tudásukat. De nyáron lesznek bűvészelőadások, a felnőtteknek pedig könnyűzenei esték is. Ezenkívül vannak sportanimációk, reggeli torna, napközben csapatjátékok; amíg a szülő szeretne elmenni egy masszázsra, addig a gyerekek tudnak játszani, sportolni” – mondta el Tóth Mihály.

Club Tihany

Ötszáz méteres füves partszakaszt élvezhetnek a vendégek

Fotó: turizmus.com / Szerdahelyi Krisztina

Hozzátette: a hotel ötszáz méteres, füves partszakasza végig rendezett, tiszta, és őrzi a régi klubhangulatot, mivel itt csak a szállóvendégek pihenhetnek. Mindig rendelkezésre állnak a napágyak, amelyekért nem kell viadalt vívni, és itt találhatók az első balatoni csúszdák is, retro hangulatban, de naprakészen karbantartva.

 

Lebegő stégen a Balaton közepén

Az ősparkban sétálva rábukkantunk a vadonatúj Kneipp-sétányra, de ez korántsem az egyetlen fejlesztés, amellyel idén találkozhatnak először a vendégek.

Club Tihany

Kneipp-sétány az ősparkban

Fotó: turizmus.com / Szerdahelyi Krisztina

„A télikert előtti vízparti teraszt úgy alakítjuk át, hogy vacsorázó-grillteraszként kapcsolódjon az étteremhez, így szinte közvetlenül a Balaton partján lehet étkezni. Emellett a strandot egy napozóteraszként is működő új stéggel bővítjük. A Balaton-part itt elég köves, ezért azt a megoldást találtuk ki, hogy építünk a vízre egy hosszú, lebegő stéget, amelyen egészen odáig be lehet sétálni, hogy már ne kelljen lelépni a köves aljzatba, hanem egyből a vízbe ereszkedhessenek a vendégek. Mivel Tihany csücskén vagyunk, ezen a stégen lényegében a tó közepén állhatnak a strandolók” – emelte ki Károly Tamás.

 

Tihany felfedezése

Tihany egyike azoknak a balatoni településeknek, amelyek nemcsak a strandolásról és a passzív pihenésről szólnak. Soha nem lehet megunni a kilátást a Bencés Apátságtól, vagy a sétát a Belső-tó körül, de itt az aktívabb túrázók is több ösvény közül válogathatnak – az egyik épp a Club Tihany szállodájának sarkától indul. Szív alakú túraútvonalra felfűzve felfedezhetjük a földnyelv jellegzetes vulkáni képződményeit, a gejzírkúpokat, amelyek közül a leglátványosabb az Aranyház. A félsziget másik oldalán, az Óvár területén pedig érdemes megnézni a barátlakásokat, amelyeket a 11. században vájtak ki a kőfalból orosz szerzetesek.

Kilátás a Tihanyi Bencés Apátság mellől

Fotó: turizmus.com / Szerdahelyi Krisztina

Tihany épített örökségét akár dottóval is be lehet járni, a kisvonatra a Club Tihany előtt, hetente egyszer pedig a hotel bejáratnál is felszállhatnak az utasok. Az apátság épületét idén nyáron felújítva, teljes pompájában láthatják újra a turisták, ahogy megújultak a templom körüli függőkertek és a sétány is.A Tihanyi Skanzenben az állandó látnivalók mellett rendszeres kézműves programokkal, a Tihanyi Levendula Fesztivál idején (idén június 16. és július 2. között) levendulaszedéssel, a levendulatermesztés részleteinek megismerésével és levendulás termékekkel várják az érdeklődőket.