Fenntartható tányér készült gombamicéliumból és kenderből hazai fejlesztéssel

Forrás: MTI / turizmus.com

 2023. szeptember 27. 16:11

Fenntartható formában készül tányér micéliumból és kenderből a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Michelin-csillagos Salt étterem együttműködésében: közös kutatásuk során a körkörös étkezési kultúra eléréséhez vezető úton létrejött egy új, környezetterhelés nélkül használható tányér.

A prémium éttermekben is használható tartós tálalóeszköz alkotóelemeinek köszönhetően megőrzi a kívánt formát, szilárdsága többszöri használatot tesz lehetővé, valamint hulladékot sem hagy maga után.

Az egyetem Innovációs Központjának Anyagkutatás Hubja évek óta vizsgálja a micélium alternatív felhasználási módjait, az anyagkutatás és az alkalmazott design gasztronómiai területén pedig most először találkozhatott a közönség ezzel az újdonsággal.

Az első egyedi micéliumtányérokat, valamint a kutatási projektet egy SALT pop-up brunch keretében mutatták be és avatták fel a Gond-űző Villában az egyetem campusán

Fotó: Facebook / MOME

A MOME közleményében felidézi, hogy a gombák segítségével előállított micélium biokompozit a hagyományos gyártási technológiák helyett mikroorganizmusok segítségével, növesztve jön létre.

Az alternatív anyagok közül a csomagolástól az építészetig alkalmas lehet különböző műanyagok kiváltására, a könnyű, porózus, de jó tűzálló tulajdonságokkal bíró matéria a hungarocell és a parafa között helyezhető el.

Attól függően, hogy milyen gombafajokkal dolgoznak, különböző tulajdonságokkal bírhat, lehet keményebb vagy puhább, és a nedvszívóképességük is változóan alakulhat.

Minkó Mihály, az Innovációs Központ kutatója a közleményben kiemeli, hogy a biokompozit anyagok térnyerése elkerülhetetlen a környezetkárosító anyagokkal szemben. Ezek az anyagok egyelőre jórészt kísérleti fázisban vannak, azonban van közöttük néhány, például a micélium alapú biokompozit, amelynek már zajlik az ipari felhasználása.

Tóth Szilárd, a Salt étterem séfje a közleményben úgy fogalmaz, hogy a SALT filozófiájának fontos része a fenntartható design.

Matheidesz Réka, a MOME vezérigazgatója a közleményben hangsúlyozza, hogy a design esetében sosem a tárgy, hanem az ember a cél, és ami igazán fontos, az a különböző műfajok, szakterületek közti átjárás és együttműködés. Hozzáteszi, hogy a Salt és MOME projektje pontosan erről szól, így a fenntarthatóság gondolata is kézzelfoghatóan, élményszerűen kerülhet közelebb az emberekhez.

További információ és képek a projektről ezen a linken érhető el.