Fenyvesen épül a Balaton egyik legkorszerűbb kikötője

Forrás: turizmus.com

 2015. augusztus 21. 17:47

Zajlik a Fenyves Yacht Club építése, amely 400 milliós uniós forrás segítségével több mint 300 kishajó befogadására lesz alkalmas, és vitorláskikötővel, 18 szobás szállodával, 1000 m2-es élményközponttal, 2 étteremmel, bicikliközponttal, kajak-kenu megállóhellyel növeli Balatonfenyves vonzerejét.

A balatonfenyvesi kikötőberuházás a korszerű technológiák felhasználásával, a Balaton ökoszisztémájának tiszteletben tartásával épül. A jövő tavasszal nyíló kikötőben több mint 300 kishajó befogadására alkalmas kikötőhely, tengeri kajak, indián kenu és sárkányhajó tárolóhely, szerviz és kapcsolódó szolgáltatások valósulnak meg.

 

Lombár Gábor, a település polgármestere 18 éves tervük megvalósulását látja a kikötőben, amely ezzel bekapcsolódik a balatoni vízi utasforgalomba. A Fenyves Yacht Club elkészültével a Balatonfenyves turizmusa is fellendül, új munkahelyek létesülnek, ami támogatja a község fejlődését. A fejlesztéseknek köszönhetően a kikötő komplex szolgáltatásaival, egész évre szervezett programokkal a balatoni hajós élet központja kíván lenni.

Bartos Csaba, a Fenyves Yacht Club vezetője a helyszínen tartott sajtótájékoztatón ismertette, milyen technikai innovációkkal emelkedik ki az épülő beruházás a Balaton többi kikötője közül. Az eseményen beszédet mondott még Dr. Kollár Lajos a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke is, aki szerint számos pozitív változást hoz az elkészült beruházás a balatoni vitorlás társadalom életében.

 

A teljesen hullámvédett kikötőben több mint 300 kiemelt színvonalú hajóhely várja a hajósokat. A kikötő kiváló hullámvédelmének köszönhetően a fenyvesi komplexum menedék kikötőként is funkcionál majd a viharok elől érkező hajók számára. A kikötőben működő vízáramoltató rendszernek köszönhetően pedig a kikötő vize télen sem fagy be a vízen úszó hajók körül, így a hajók egész évben a vízen maradhatnak, komoly költségek alól mentesítve ezzel a hajósokat, amit a kiemelés és téli tárolás okozna.

A kifogástalan vízminőség és a környezettudatosság jegyében az országban elsőnek alkalmazott nagy teljesítményű szivattyúk beépítésével a kikötő teljes vízmennyisége 48-72 óra alatt a Balaton friss vizére cserélhető. Az üzemeltetők további tervei közt szerepel, hogy a jövőben a Fenyves Yacht Club "e-kikötőként" is működhessen.