Film a világ egyik legjobb éttermének utolsó napjáról

 2011. október 25. 14:20

Az utóbbi időben nem ez az egyetlen filmes vállalkozás, amely a szakácsművészetet forradalmasító rosasi szentélyről és világhírű mesterséfjéről, Ferran Adriaról készült. Szeptember végétől jövő év februárjáig szerepel az USA filmszínházainak programjában az El Bulli: Cooking in progress című film. A német Gereon Wetzel rendezésében készült produkciót 15 hónapon keresztül forgatták, akkor, amikor még nem tudták, hogy az idén július 30-án bezár az étterem – írja a HVG.hu

Ezzel a ténnyel a rendező már a film vágása során szembesült, de nem változtatott eredeti koncepcióján, hogy a világ leginnovatívabb és legizgalmasabb főzési technikáját filmezve bemutassa az El Bulli konyháját és ételspecialitásait. A betekintés lehetőségét nyújt abba a gasztrovilágba, ahová több millióan hiába próbáltak eljutni, illetve bejutni évek óta.
A Kis Buldog bezárása óta – mivel az El Bulli Foundation által 2014-re ígért kísérleti és tudományos központ megnyitásáig még sok idő van hátra – duplán felértékelődik minden olyan alkotás, amely a hirtelen támadt űrt, a hiányt pótolja. A spanyol gasztronómiai és kulturális híradásokban éppen ezért nagy visszhangot kapott a Vicenç Asensio által készített El Bulli, El Último Vals (El Bulli, Az Utolsó Keringő) című televíziós dokumentumfilm. A sok szempontból érdekes és értékes alkotást október 12-én mutatták be a TV3-as katalán tévécsatorna Sense ficció (Nem fikció) című műsorában.

Az 52 perces dokumentumfilm felkerült az internetre, így az érdeklődők bárhol a világon megtekinthetik az egyébként magukért beszélő, pergős filmkockákat. Info: http://www.elbullimovie.com/.

Az előkészületektől a záróakkordokig láthatók az utolsó nap történései, melyre nagyon is megtervezetten készültek. Ráadásul a záró vacsora létrejötte, megvalósulása - amelyen a világ első számú séfjei, családtagok és barátok/törzsvendégek vettek részt – valami olyan bensőséges emberi-szakmai kapcsolatra épül, amit az életben ritkán tapasztal az ember. Az összhang éppúgy jelen van az El Bulli személyzete, mint az egykori tanítványok esetében, akik közül neves szakácsok kerültek ki. A hatást még tovább fokozza, hogy a rosasi étterem „búcsúztatóján” jelen voltak a szakma mai number one-jai: a dán René Redzepi (Noma), a katalán Joan Roca (El Celler de Can Roca), a baszk Andoni Luis Aduritz (Mugaritz), az olasz Massimo Bottura (Osteria Francescana), valamint Grant Achatz (Alinea) és José Andrés (Think Food Group) az USA-ból. De nemcsak jelen voltak, hanem az ünnepi menüsor elkészítésébe is beszálltak. Találó és nem véletlen a film címéül választott zenei párhuzam (El Bulli, El Último Vals), hisz az El Bulli utolsó napjának történéseit olyan jól megkomponálták, akár egy zeneművet, legyen az valcer vagy bármi más.

A film főhőse, Ferran Adria a búcsúvacsora 50 fogásával látványos ízelítőt (leckét) adott a kulináriát forradalmasító étel- és italspecialitásaiból (csak okulásként említjük, ezek egy része már nem is kanállal vagy villával, hanem csipesszel fogyasztható). Szakmai hitvallása is illeszkedik a képbe, mivel nemcsak felvillan a filmkockákon Auguste Escoffier, a nagy francia séf és konyhai remekíró fényképe, de egyik remekét is elkészítették a búcsúvacsorán. A Peach Melba „haute cuisine” (magas konyhaművészet) technikáját adaptáló mester klasszikussá vált desszertje, amit Escoffier a világhírű operaénekesnő, Nelly Melba tiszteletére alkotott. Az egykori Kis Buldog alapítóiról sem feledkeztek meg, rájuk egy jelentős méretű cukrászati remekmű, egy francia buldog is emlékeztet a filmben, de archív felvételeken maga a német Schilling-házaspár is látható néhány pillanatig kedvenc kutyáikkal.
Végül filmes kifejezéssel élve azt is mondhatnánk, mindennek a folytatása következik, mivel már hollywoodi filmesek is lecsaptak az El Bullira és szuperséfjére. Az „álomgyár” két prominense, Jeff Kleeman producer-gyártó és David Wilson forgatókönyvíró, azzal a szándékkal utazott a nyáron Spanyolországba, hogy előkészítse az El Bulli-sztori megfilmesítését. A nagyjátékfilm a Time magazin tudósítójának, Lisa Abendnek az idén megjelent riportkönyvére, A varázsló inasaira épülne, mely saját tapasztalatok alapján mutatja be az El Bulli egy évadját. (hvg.hu)