Budapesten drágább a fine dining, mint Amszterdamban vagy Dublinban

Forrás: turizmus.com

 2024. május 02. 14:41

Az ausztrál gasztromagazin, a Chef's Pencil több mint 3500 Michelin-csillagos étterem árait elemezte világszerte, hogy kiderítse, hol ehetünk a legjobb árakon és hol kell a legjobban a pénztárcánk mélyére nyúlni a fine dining éttermek esetében.

A Chef's Pencil összesen 3517 Michelin-csillagos étterem étlapját vizsgálta végig, különös tekintettel a kóstolómenükre. Forrásként az éttermek weboldalait, a foglalási alkalmazásokban feltüntetett árakat használták, ha pedig ez sem állt rendelkezésükre, különböző blogokat, éttermi beszámolókat és kritikákat böngésztek át, majd ezután az összesített értékek mediánját vették az egyes országok és városok esetében. A legmagasabb árkategóriába tartozó degusztációs menük globális átlagára 167 euró személyenként, italok, adók és borravaló nélkül. Emellett minden további Michelin-csillag nagyjából 100 dollárral növeli az árat: míg az egycsillagos éttermek átlagosan 154 eurót kérnek el egy menüért, addig a kétcsillagosok esetében 239, míg háromcsillagosoknál már 332 dollárt fizetnek.

Átlagosan 167 euróba kerül egy fine dining étkezés

Fotó: 123rf.com

 

A vizsgált degusztációs menük Magyarországon (illetve Budapesten is) átlagosan 164 euróba (64 ezer forintba) kerülnek, ami világszerte a 15., míg Európában a 9. legdrágábbnak számít az országok toplistáján. Budapest a 47. a világranglistán. Közel azonos áron ehetünk Nizzában és Marseilles-ben is, azonban kevésbé kell a pénztárcánk mélyére nyúlni például Amszterdamban (158 euró), Dublinban (134 euró) és Athénban (132 euró).

A legdrágább országok közé tartozik Dánia (295 euró), Hongkong SAR (249 euró), Izland (233 euró), Szingapúr (226 euró) és az Egyesült Államok (213 euró). A legkedvezőbb árakat Vietnam (122 euró), Brazília (123 euró), Málta (125 euró), Kína és Görögország kedvezőbb árú étkezési lehetőségeket kínál.

Étkezések átlagára egy Michelin-csillagos étteremben Európában

Fotó: Chef's Pencil

 

A legdrágább fine dining városok közül első helyen végzett Koppenhága (416 euró), majd ezt követi Makaó (265 euró), Hongkong (249 euró), San Francisco és Dubaj. A legolcsóbb fine dining ajánlatokat pedig Csengtu, Hangcsou, Sao Paulo és Tajcshung kínálja – derül ki a Chef's Pencil írásából.