Finisben a magyar csapat felkészülése a Bocuse d’Or döntőre

Forrás: turizmus.com

 2015. január 18. 19:40

Három hónapnyi intenzív tréning és 14 főpróba, rengeteg kóstolás után indul majd el Lyonba a magyar Bocuse d’Or csapat, a Gömböc-inspirálta, a magyar konyha tradícióit és kreativitását felvonultató kreációkkal.

Széll Tamás két évvel ezelőtti sikere után most Molnár Gábor versenyezhet a világ 24 legjobb séfje között. Munkáját Pohner Ádám commis és Vomberg Frigyes edző segíti, a csapat a Bocuse d’Or második napján, január 28-án versenyez. A hal és húsétele elkészítésére összesen öt óra 35 percük lesz, és idén gyöngytyúkból, valamint pisztrángból kell elkészíteni a versenyfeladatokat.

A zsűriben Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia elnöke pontoz majd a 24 nemzet képviselői között. A döntőt a névadó, Paul Bocuse szülővárosában, a SIRHA szakkiállításon  rendezik meg, amelyre közel kétszázezer szakmai résztvevőt várnak.

„Két éve a 10. hellyel magasra tettük a mércét, de van esélyünk ezt megismételni” – véli Hamvas Zoltán, aki szerint Magyarország számára is hatalmas lehetőséget rejt a megmérettetés, hiszen bemutathatjuk, hogy nagyon jó irányba megy a hazai gasztronómia.

A SIRHA kiállításon a magyar ízek nem csupán a magyar standon, hanem a VIP részlegben is kóstolhatóak lesznek. Ide a legjobb hazai éttermek és borászatok kaptak meghívást, és megjelennek az Aranyszalaggal minősített magyar alapanyagok is.

A csapat felkészülése október végén kezdődött és most ért utolsó szakaszához. „A célegyenesben vagyunk, ez a három hónap elegendő volt, már csak apró finomítások vannak hátra és olyan magas szintre juthatunk, amelyet megcéloztunk. Ehhez fontos látni a mögöttünk álló csapatot és támogatást is, amiért nagyon hálás vagyok.” – folytatta Molnár Gábor. A versenymunka fő motívuma a Gömböc, amelynek matematikai képletét 10 évig tartott megfejteni, és az első ismert homogén test, melynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van.

A csapat az indulás előtt hátralévő napokban a teljes versenyprogramot többször lepróbálja, szimulálja a lyoni versenybox pontos méretére kialakított gyakorlókonyhában. A halétel receptjének legalább 50%-ban zöldségekből kell állnia és egy további, még titkos kötelező alapanyagot is megadnak majd a verseny előestéjén; ezt és a további friss hozzávalókat a Lyonban kialakított piacon választhatják majd ki a versenyzők. A rögtönzésre a METRO Budaörs Zöldségpiacon készülhetett fel a csapat.

A rendkívül kifinomult és összetett köretek elkészítése is komoly kihívást jelent, ebben Pohner Ádámnak, a versenyző segítőjének lesz kiemelt szerepe, Vomberg Frigyes edző pedig tanácsaival, koordinációval támogatja munkájukat.

A tál kialakításában az Apli Design iparművészei közreműködtek, hiszen az intenzív ízeken túl a tálalásért, a designért is pontok járnak. Ahogyan a húsétel értékelésben fontos az adott országra jellemző elemek használata, a kulturális értékek megjelenítése is.

A Gömböc, mint a húsétel formájában és egyes köret-elemekben is visszatérő motívum, a magyar kreativitást, találékonyságot fejezi ki. A forma folyamatosan mozgásban van, amíg eléri egyensúlyi pontját – ez a dinamizmus jellemző a versenyzőre és a mindig változó, fejlődő budapesti gasztronómiára is.

A tál, egyben a hazai vendéglátás „stabil pontját” azok a kulturális értékek, alapanyagok és tradíciók adják, amelyből a csapat is merített a versenymunkák kialakításakor. Megjelenik például a bezdáni paprika, nagymamáink legfinomabb pecsenyéinek intenzív ízei, vagy a klasszikus marinált zöldségek és a torma.

 

 

 

A Bocuse d’Or Europe jövőre Budapesten

A 2016-os Bocuse d’Or európai döntő házigazdájaként nemcsak a magyar döntősre, de ezzel egy időben a SIRHA nemzetközi szakkiállítás magyar standjára is kiemelt figyelem irányul majd Lyonban. „Meghívásként szeretnénk ízelítőt adni a magyar vendégszeretetből és gasztronómiából, a VIP standon hazai séfek kóstoltatnak, borok és pezsgők mutatják be a világ gasztronómiai elitjének, mit kínál Budapest és Magyarország.”– ismertette Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója. Már folyik a következő SIRHA Budapest szakkiállítás szervezése is, amelyre több ezren érkeznek; séfek, zsűritagok, a szakma képviselői és szakírók mellett drukkerek, gasztroturisták fedezhetik fel Budapest izgalmas kínálatát és programjait.

A METRO, amely nemzetközi szinten a Bocuse d’Or kiemelt partnere, hazánkban is támogatja az Akadémia célját, hogy a magyar gasztronómia hírnevét erősítse. A vállalat a szakmai verseny színvonalához méltó prémium alapanyagokat és eszközöket, verseny- és tréninghelyszínt biztosít a csapat felkészüléséhez. Horváth Imre, a METRO vezérigazgatója azt is hangsúlyozta, hogy a jövő évi budapesti selejtező előkészítésében és lebonyolításában is részt vállalnak.

 

Plakátverseny

A közönségdíját a legtöbb szavazatot gyűjtő ország kapja; a nemzetközi Bocuse d’Or ’Best Poster Prize 2015’ Facebook aloldalán minden drukker támogathatja a versenyzőt, a szavazás a januári verseny előtt zárul. Érdemes szavazni, hiszen két éve Széll Tamás nyerte meg a plakátversenyt.