First classt hozna Magyarországra az Emirates

Szerző: Horváth Ágnes

Forrás: Turizmus Panoráma

 2014. december 16. 15:59

A magyar piac bőven tartogat még lehetőségeket mind a szabadidős, mind a business szegmens tekintetében – mondta a Turizmus Panorámának adott interjúban Horváth Gábor, a hazai légi közlekedést idei belépésével felrázó Emirates magyarországi igazgatója.

– Ön korábban a Lufthansa közép-ázsiai vezetőjeként dolgozott Kazahsztánban. Hogyan találta meg az Emirates?

– A cég vezetőségében több egykori lufthansás is dolgozik, akik már jól ismertek, de magam is folyamatosan figyelemmel kísértem a magyar piac történéseit. Közép-Ázsia a Lufthansa egyik legnyereségesebb piaca kimagasló árbevétellel – főként a corporate utaztatás terén –, éppen ezért érdekelt az Emirates mint prémium utazási brand a Közel-Kelet, Ázsia és Ausztrália felé.

– Viszonylag rövid idő alatt kellett csapatot toborozni Budapestre, most már teljes a létszám?

– A repülőtéren minden pozíció betelt, a városi irodába december közepén, illetve januárban érkeznek új kollégák, már csak egyetlen hely maradt betöltetlen. A call centerbe havi 15 munkatársat veszünk fel, a cél a 300 fős létszám, itt még bőven van hely. Légi utaskísérőket pedig folyamatosan toborzunk, december közepén például Debrecenben.

– Kiket várnak a call centerbe? Elvárás az utazási irodai, légitársasági tapasztalat?

– Alapvetően nyelveket jól beszélő, magasan kvalifikált, ambiciózus jelentkezőkre számítunk, és bár eddig csak magyarokat vettünk fel, a nemzetiség voltaképpen mindegy. Az itt dolgozók öthetes tréninggel kezdenek, majd elindulnak az európai piac alapkiszolgálásával, miközben folyamatos képzéseken vesznek részt és egyre magasabb szintű utasokkal foglalkoznak.

Ebből adódóan az utaztatási tapasztalat előny, de nem elvárás, mivel mi egy rendkívül magas szolgáltatási színvonalra juttatjuk el a munkatársakat, akár légiközlekedési múlt nélkül is.

– Az Emirates piacra lépése komoly visszhangot kapott, ez érződik a foglalásokban is?

– A magyar légiközlekedés már régóta várt erre a lehetőségre, hiszen a Malév csődje után zömében csak korlátozott szolgáltatásokat kínáló légitársaságok jelentek meg Budapesten. Az Emirates azonban úgy döntött, hogy naponta közlekedő széles törzsű járata mellett a call centerét is idehozza.

Nem meglepő hát, hogy a sajtó, az iparág és az utasok részéről egyaránt nagyon jók a visszajelzések, és folyamatosan emelkedik a foglalások száma. Ám ezt tovább kell fejleszteni, hiszen célunk, hogy az Airbus 330-asokat felváltsák a Boeing 777-esek. Ez nem feltétlenül a kapacitásbővülés, hanem a first class és a még kényelmesebb businessosztály miatt fontos, bár a flotta többi tagja is kimagasló komfortfokozatot és díjnyertes cateringet kínál, nem is beszélve a fedélzeti szórakoztatásról.

– A Delta és az American Airlines két éve épp a businessutasok hiánya miatt vonult ki Magyarországról. Ennyit változott volna a piac?

– Más az észak-amerikai piac, és más a szegmens, de azt is érdemes nézni, hogy mi rendkívül versenyképes business class tarifákat kínálunk. Bízunk benne, hogy sok befektetés valósul meg, és számos cég is igénybe veszi járathálózatunkat, hogy új beszállítókat, piacokat szerezzen magának.

– Milyen a ki- és beutazók aránya járataikon az első hónap adatai alapján?

– Nagyjából fele-fele, de ez havonta, évszakonként is változhat. Az Emirates egyik különlegessége, hogy a helyi csapat nem csupán az itteni eladásokat segíti, hanem a beutaztatást is népszerűsíti. Ennek jegyében szorosan együttműködünk a Magyar Turizmus Zrt.-vel, a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel, a kamarákkal.

– Milyen távoli piacokon látnak beutaztatási potenciált?

– Az Emiratesszel elérhető összes desztinációból. Járt már Budapesten közel-keleti és ausztrál tanulmányút, most dolgozunk a szingapúri csoporton, de szeretnénk, ha Thaiföldről, Japánból, Kínából és egyéb célállomásainkról is elindulna a forgalom Magyarországra.

– A téli utazási katalógusokat elnézve szembetűnő, hogy számos túraszervező már az Emirates járataira építette egzotikus útjait. Miként segítik az ő munkájukat?

– Nagyon szorosan együttműködünk az utaztatókkal, például repülőtéri látogatás keretében mutatjuk be a gépet és szolgáltatásait, s meg is kóstolhatják a business class menüit. Részt veszünk luxusutazásokról szóló prezentációkon, tanulmányutakat szervezünk, népszerűsítjük a hajós utakat Dubaiból és Szingapúrból, továbbá speciális jegyárakkal segítjük az értékesítőket, hogy megismerjék a terméket, Dubait és a távolabbi célállomásokat.