Napi 10 eurós önkéntes borravalót számol fel egy osztrák szállodalánc

Forrás: turizmus.com

 2023. január 03. 13:36

Az osztrák Falkensteiner-csoport karintiai szállodái új formáját választották a borravaló elfogadásának: kísérleti jelleggel szobánként napi 10 euró önkéntes borravalót számolnak fel a vendégeknek.

A szállodalánc így reagál arra a jelenségre, hogy a vendégek túlnyomó többsége manapság kártyával vagy mobilalkalmazással fizet, így a korábbi borravalós gyakorlat kikopóban van – adta hírül az ORF, a cikket a GD Consulting szakmai blog szemlézte.

Első körben az all inclusive jelleggel üzemeltetett karintiai egységeiben vezette be a szállodalánc a kezdeményezést, amely szigorúan önkéntes: a vendégeknek lehetőségük van jelezni, hogy nem kívánnak élni a „lehetőséggel”. Az első visszajelzések alapján a vendégek megértően fogadták az „önkéntes és fix" borravalózást, illetve a szállodai személyzet is örül a plusz elismerésnek, amelyet munkájuk megbecsüléseként értékelnek. Az ekképpen fizetett borravaló adómentes és a szálloda személyzete maga döntheti el, hogy milyen szorzószámok alapján osztják szét egymást között a plusz bevételi forrást.

A Szent Vince-templom a karintiai Heiligenblutban

Fotó: 123rf.com

Az osztrák gazdasági kamara (WKO) szállodai szakosztályának illetékese, Josef Petritsch az ORF megkeresésére jelezte: a kedvező tapasztalatok alapján elképzelhetőnek tartják, hogy más szállodákban is követik majd a „jó gyakorlatot,” amely megfelelő kommunikációval alkalmas a személyzet motiválására is.