Fizesd ki a szállást, de ne utazz el! – Segítség ukrán lakáskiadóknak

Forrás: turizmus.com

 2022. március 04. 12:03

Egyre többen fizetnek be egy néhány napos vagy akár hetes ukrajnai tartózkodásra valamelyik Airbnb-s szállásadónál, de rögtön rögzítik azt is, hogy nem kívánják a szállást igénybe venni.

Amint azt már korábban megírtuk, a közösségi szállásközvetítő platform 100 ezer ukrán menekült számára ajánlott fel ingyenes szálláslehetőséget, de most civileknek sikerült előállniuk egy újszerű elgondolással, melynek keretében pénzügyileg tudják támogatni azokat az ukrán lakáskiadókat, akik az országban maradtak valamilyen ok miatt.

A The Guardian megszólaltatott egy brit házaspárt, akik készítettek egy foglalást Kijevbe a március 3–10. közötti időszakra, kitették a Twitterre a visszaigazolást és azt írták: „Hello Maria, a feleségem és én most foglaltunk le a lakásodban egy hetet. Természetesen nem fogunk most odautazni. Csak azért csináltuk, hogy egy kis anyagi segítséghez juthass."

Egy szoba az Airbnb kínálatából. Aki segíteni akar, most fizet ugyan az ukrajnai szállásért, de nem utazik oda

Fotó: 123rf.com

Egy másik felhasználó szintén a Twitteren számolt be arról, hogy ő is lefoglalt egy egyhetes tartózkodást, és másokat is arra buzdít, hogy hasonlóképp tegyenek. Egy harmadik arra szólította fel az Airbnb-t, hogy ezeknél a foglalásoknál törölje el a saját, 3-15% közötti jutalékát, hogy az ukrán vendéglátók a teljes befizetett összeget megkaphassák.

Az Airbnb egyik szóvivője erre közölte, hogy ideiglenesen törlik a különböző díjakat Ukrajna esetében. „Nagyra értékeljük a közösség nagylelkűségét ebben a krízishelyzetben. Ukrajnai foglalások esetén ideiglenesen mind a vendégek, mind a vendéglátók esetében töröljük az összes díjunkat."

Az Airbnb több mint 300 szállásadóval rendelkezik Ukrajnában. Brian Chesky, a vállalkozás egyik alapítója és vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy gondolkodnak azon, hogy beszüntetik tevékenységüket Oroszországban az ukrajnai invázió miatt.

A vállalat korábbi felhívására egyébként több mint 260 ezer ember regisztrált eddig a speciális adományokat gyűjtő oldalán, egy részük házigazdaként, más részük adományozóként.