Fizetési fennakadás a Booking.com-nál, hazai szállásadók is várnak a kifizetésekre

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. július 26. 18:29

Többheti elmaradásban van a szállásdíjak kifizetésével a Booking.com. Ahogy a külföldi, úgy a hazai házigazdák is háborognak a késedelmes teljesítés miatt, mely a főszezonban különösen fájdalmasan érinti őket. Az OTA óriás azt ígéri, hamarosan megérkezik a pénz.

„Egyesületünkhöz egyre több megkeresés érkezik, miszerint a Booking.com nem fizeti ki a házigazdáknak járó szállásdíjat, és több hétnyi elmaradásban van. A pénzügyi részlegüktől senki nem tud érdemleges felvilágosítással szolgálni" – írta ki közösségi oldalára Magyar Apartmankiadók Egyesülete még tegnap.

A poszt alatti hozzászólásokból kiderül, hogy a Booking.com a pénzügyi rendszerének július 1. és 11. között zajló karbantartására hivatkozva előre kiadott egy közleményt, melyben értesíti a szállásadókat, hogy a június 28. és július 19. között kijelentkezett vendégek utáni kifizetések július 24-ig fognak megtörténni, a megszokott fizetési ütemezés pedig július 27-ig áll teljesen helyre.

A kommentelők szerint azonban az értesítésben jelzett határidőket nem sikerült tartania a Booking.com-nak. Néhányan felháborodásuknak adnak hangot amiatt, hogy a karbantartást a főszezonra időzítették. Mások azon bosszankodnak, hogy a július végére ígért kifizetés dátumát önkényesen többször későbbre halasztották, emellett a 10 napos utalási határidő indokoltságát is többen megkérdőjelezik, hiszen az utalások magyar bankszámláról érkeznek, így azonnal kellene teljesülniük. Egyes vállalkozások 2000 eurós, mások 2 millió forintos hátralékra panaszkodnak. Akad szállásadó, aki vendégeit egyesével felhívva lemondja a Booking.com-on keresztül érkezett foglalásait, mert a szezon közepén nem tud több éjszakát fizetés nélkül adni.

 

Nem csak a magyarok kerültek nehéz helyzetbe, a The Sun brit lap is arról számolt be, hogy rengeteg szállásadó várja, hogy megérkezzen az utalás az OTA óriástól. Vannak, akik már egy hónapnál is többet vártak, hogy a szállásdíjukhoz jussanak. A híradások szerint a cég az eredeti, július 24-i határidőt több alkalommal is kitolta.

Hiába várta, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke, Schumicky Balázs sem kapott újabb információt a késedelmes kifizetések kapcsán a Booking.com magyarországi ügyfélszolgálatától – mondta el a Turizmus.com megkeresésére szerdán.

„A beszélgetés során nem tudták újabb, pontosabb információkkal kiegészíteni a szállásadóknak a pénzügyi átszervezésekről korábban eljuttatott közleményt" – nyilatkozta lapunknak a szakember. Nem adtak információt arról sem, hogy a megadott, augusztus eleji dátum a fizetés napját jelöli, vagy ettől számítják a teljesítésre rendelkezésre álló 10 napot – tette hozzá az elnök.

 

Reagált a GVH és a Booking.com is

Az Index az üggyel kapcsolatban megkereste a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH), amely azt válaszolta, hogy az ügyben panaszeljárás van folyamatban, vizsgálják az ügy részleteit, és indokolt esetben fellépnek a magyar szállásfoglalók és szállásadók érdekében.

A laphoz szerda délután végül befutott a Booking.com reagálása is, amelyben arról tájékoztatott a foglalási oldal, hogy hamarosan érkeznek a kifizetések.

Sajnálattal értesültünk róla, hogy egyes partnerek nehézségekbe ütköztek, és sürgősen dolgoztunk azon, hogy a tervezett rendszerkarbantartás miatt késedelmet szenvedett kifizetéseket újraindítsuk. Megerősíthetjük, hogy a kifizetések feldolgozása megtörtént, így annak hamarosan a partnereinknél kell lennie"

– írták a közleményben

(Nyitó kép: 123rf.com)