Flesch Tamás: Csak áremeléssel maradnak életben a budapesti szállodák

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. október 12. 18:21

Hinni kell Budapestben és a termékben – biztatja áraik növelésére a fővárosi szálláshelyeket Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke. A szobaátlagárak euróban még nem érték el a 2019-es szintet, szerinte még legalább 10-15 százaléknyi tartalék van a városban.

„A jelenlegi költségstruktúrában az egyetlen lehetőség a túlélésre az áremelés és az ezzel biztosított stabilitás” – vélekedik a szakember, óva intve a szálláshelyeket attól, hogy a gyenge forintárfolyamot kihasználva, rövid távú célokat előtérbe helyezve engedjenek eurós áraikból. Az árcsökkentés végzetes lehet. – hangsúlyozta lapunknak Flesch Tamás.

 

„Budapest ér annyit, mint Bécs"

A Continental Group élén több szállodát igazgató szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi helyzet sok tekintetben különbözik a 2008-as válságtól. Míg 2008-ban a beszállítói árakat és a béreket egyaránt le lehetett szorítani, az irreálisan megnövekedett költségekre a szálláshelyeknek jelenleg nincs ráhatása. „Az egyetlen esélyünk, ha elhisszük, hogy Budapest tudja azt, mint a többi nagyváros” - hangsúlyozta.Nem kell tehát megijednünk attól, hogy az árainkkal Bécs közelébe kerültünk, hiszen ennek oka a megváltozott vendégmixben keresendő. Ahogy a magyar, úgy az osztrák fővárosból is hiányzik egyelőre a MICE-kapacitás nagy része, a pandémia óta nem tért vissza az eredeti volumenben az amerikai és az ázsiai kereslet sem.

Flesch Tamás: Még legalább 10-15 százalék tartalék van a budapesti szobaárakban

Fotó: turizmus.com / Dombóvári Judit

„Ugyanaz a vendégkör van jelen a két fővárosban, ezért kerültünk az árakban egymás közelébe” – magyarázta, hozzátéve, hogy Budapest bőven ér annyit a külföldi turisták szemében, mint Bécs, meg kell tehát kérni az árát a téli szezonban is.

 

A gyenge forint hosszú távon rossz a szállodáknak is

Az árképzésből az árfolyamkérdést tehát ki kell hagyni, hiszen a gyenge forintra támaszkodó árcsökkenés csak pillanatnyi eredményességet ad, a hosszú távú stabilitást azonban nem biztosítja, és évekre megakasztja az átlagárak növekedését. Flesch Tamás éppen ezért óva inti a piaci szereplőket egy árcsökkentési spiráltól, annál is inkább, mert a főváros szállodapiac euróban kifejezve eddig nem tudta elérni a 2019-es átlagárat.A gyenge forintban rejlő előnyök a szakember szerint ráadásul csak rövid távon érvényesülnek, hiszen a nagy volatilitás miatt egyre több beszállító és szolgáltató áll át az eurós árazásra, az átlagárak euróban való meghatározása ezzel párhuzamosan egyre inkább előtérbe kerül. Az élelmiszert és műszaki termékeket importálóknál már megfigyelhető ez a folyamat, ami egészen biztosan tovább fog gyűrűzni.

 

Higgyünk abban, hogy jó a termékünk

A stratégiai döntések meghozatalakor a megváltozott utazási szokásokat is számításba kell venni, tudomásul kell venni, hogy a 3-5 napos foglalási ablak állandósulni látszik, az utazási döntést a többség közvetlenül az indulás előtti napokban hozza meg.

„Olyan ez, mint amikor két autó egymás felé közeledik. Az lesz a győztes, aki kitart és nem rántja el a kormányt. Nekünk az utolsó pillanatig ki kell tartanunk” – írta le szemléletes példával az ideális szolgáltatói magatartást a tiszteletbeli elnök, újra hangsúlyozva, hogy alacsony árakkal az utazási döntéshozatalt nem lehet sürgetni. Nem szabad megijedni attól, ha 10-12 nappal előre sok üres kapacitást mutat a rendszer, el kell hinni, hogy Magyarországnak és az adott terméknek megvan az értéke, és ennek meg kell kérni az árát. Meggyőződése szerint ugyanis az áremelés elsősorban hit kérdése: ha minden piaci szereplő hisz benne, ugyanennyi turista lesz Budapesten, és a bevételük is magasabb lesz.

A piacra nagy rálátással rendelkező szakember szerint időszaktól függően legalább 10-15 százaléknyi tartalék van még a fővárosban, magabiztos árazással ennyivel magasabb lehet a szálláshelyek euróban kifejezett nettó árbevétele. „Az emelésnek a 80-90 százaléka tiszta GOP (bruttó üzemi eredmény – a szerk.), amit kár elengedni, hiszen a város közös haszna lehet” – zárta gondolatait.