Flesch Tamás: Egyelőre pozitív forgatókönyv valósult meg, nincs bezáráscunami

Forrás: turizmus.com

 2023. január 24. 12:02

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége jelenleg úgy látja, hogy egyelőre pozitív forgatókönyv valósult meg, az előrejelzett bezáráscunami nem fog megtörténni. Flesch Tamással, a szakmai szervezet elnökével a forbes.hu készített interjút.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségénél korábban úgy számoltak, hogy a szállodák 20-25 százaléka bezárhat Magyarországon, és 2023 első negyedévére jelezték előre a legtöbb bezárást. Ahogy az első negyedév elején látják, az előrejelzett bezáráscunami nem fog megtörténni. Akármekkora a válság, egyelőre pozitív forgatókönyv valósult meg, az összes magyarországi szállodai szobát tekintve marginális a bezárt szálláshelyek aránya – nyilatkozta Flesch Tamás, az MSZÉSZ elnöke a forbes.hu-nak.

Flesch Tamás szerint az év utolsó két-három hónapja rendkívül jól sikerült, különösen a december, ez valamennyi eredménytartalékot képezhet erre az évre a szállodák számára. Ráadásul a jó idő miatt a tervezettnél jóval kevesebb energiát kell használni. Hozzátette: azok a szállodák jártak jól, amelyek nem kötöttek fix áras szerződést, hanem piaci áron dolgoznak, mert jelentősen csökkentek a piaci energiaárak.

Ezek után könnyen előfordulhat, hogy a korábban bezáráson gondolkodó tulajdonos érdemesebbnek tartja nyitva tartani akár minimális vendégszám mellett is. Ráadásul így a személyzetet is meg tudja tartani. Mindenképpen jobban jár, mintha bezárná a házat, hiszen mind a szálloda, mind a vendéglátóhely esetében a bezárás és kinyitás elképesztő költségekkel jár, méghozzá kétszer.

A tavalyi első negyedévhez viszonyítva biztos, hogy legalább 20 százalékos drágulás lesz a szállodákban. Ebbe még akár az is belefér, hogy az infláció mértékét sem éri el a drágulás, előfordulhat, hogy egy szoba reálértéken olcsóbb lesz, mint tavaly ilyenkor.

Flesch Tamás: A tavalyi első negyedévhez viszonyítva biztos, hogy legalább 20 százalékos drágulás lesz a szállodákban

Fotó: turizmus.com/Dombóvári Judit

A vendéglátás másképp működik, ezért biztos, hogy sokkal több étterem zár be, mint szálloda, mind a fővárosban, mind vidéken – folytatta az MSZÉSZ elnöke. Hiába van egy viszonylag magasnak tűnő bevétele az éttermeknek, nagyon alacsony a jövedelmezőségük, ha a néhány milliós jövedelemből a rezsi elvisz pár milliót, akkor az már mínuszba csap át. Nagyobb veszély inkább a közepes szintű éttermeket fenyegeti, a magas szintű fine dining éttermek bezárása – főleg Budapesten – kevésbé valószínű. Ott más a befektetési hajlandóság, ők tovább hajlandóak fizetni a mínuszt. A jelenleg is viszonylag jól működő street food éttermek és a gyorséttermek is jól fogják bírni a válságot.

Az étterem-tulajdonosok már nagyon óvatosan nyúlnak az árakhoz, mert komolyan befolyásolja a keresletet. Az alapanyagárak 40-50 százalékkal drágultak, az energiaárak öt-tízszeresére emelkedtek, és egy év alatt a munkabér is kétszámjegyű növekedést mutatott.

„Fogyasztóként én is azt gondolom, hogy lassan elviselhetetlenek az árak a vendéglátóhelyeken, de még mindig nem emelték meg annyival, amennyivel kellett volna” – mondta Flesch Tamás.

Az év vége viszont nagyon pörgött az éttermeknél, ráadásul meghosszabbították a téli szünetet is, akkor még nem volt jellemző, hogy visszaesett a kereslet. Az elmúlt napokban azonban drasztikusan csökkent. "Jó esély van arra, hogy a belföldi fogyasztás elkezd még jobban visszaesni: mint ahogy azt látjuk, a kereskedelem területén is erőteljes visszaesés látható" – tette hozzá az MSZÉSZ elnöke.