Flesch Tamás: Kulcskérdés a szállodai dolgozók megmentése

Forrás: turizmus.com

 2022. november 04. 11:07

Nem lehet minden szállodát és éttermet megmenteni, az elsődleges cél most az, hogy minél kevesebb dolgozó kerüljön utcára – mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) elnökjelöltje a Világgazdaságnak.

Elképesztő mértékben romlott a jövedelmezőség a szállodaiparban, miután az energiaköltség aránya a korábbi 5-7 százalékról 25-30 százalékra nőtt. Ezt teljes képtelenség kigazdálkodni – hangsúlyozta a Világgazdaságnak az MSZÉSZ korábbi elnöke, aki egyetlen jelöltként indul újból a pozícióért a szervezet jövő heti közgyűlésén.

 

A januártól tart leginkább a szakma

A szakember szerint a legfontosabb cél most  a munkaerő megmentése kell hogy legyen. Míg a koronavírus alatt más ágazatok felszívták a szektort elhagyó munkaerőt, a jelenlegi gazdasági helyzetben nem lesz jó erőben más ágazat sem, így a munkájukat elvesztő dolgozók nem fognak tudni elhelyezkedni máshol sem, és várhatóan nem nyílnak menekülőutak a külföldi szállodák, éttermek felé sem, hiszen az energiaválság globális szinten szedi áldozatait.

A szálloda- és vendéglátó szektorban a januártól tartanak a leginkább, hiszen sokaknak akkor jár le az áramszerződése és jelenleg is megjósolhatatlan, hogy az újévben milyen árakon tudnak majd szerződni. Jelenleg a tavalyinál négyszer nagyobb árakon kötnek szerződést, de januárra már inkább 8-12-szeres értékeket várnak. A szakma szerint a probléma az első negyedévben éri majd el a csúcspontját, de reményeik szerint a fűtési szezon végével enyhül majd a helyzet. A szakember szerint a 2-3-szoros emelkedés lenne az, amit még kibírnának a szállodák.

 

Ez lenne segítség a szállodáknak

Több olyan lehetőség is van, ami segíthet a szektor szereplőinek. Az egyik ilyen lépés a 4 százalékos turisztikai hozzájárulás alóli mentesülés lenne, ez sok vállalkozás számára döntő fontosságú, ettől teszik máris függővé, hogy bezárnak, vagy megpróbál a könnyítésekkel még tovább működni – mondta Flesch Tamás, hozzátéve, ennek az adónemnek az elengedésére kapott az ágazat már kormányzati ígéretet.

Emellett a 3-6 hónapos munkaerő-megtartó támogatás vagy pályázat meghirdetése is létkérdés lesz. Bár a munkaerőhiány kevésbé érzékelhető most, mint néhány hónappal ezelőtt, azonban "vészes közelségbe kerülhet a tömeges leépítések időszaka" – fogalmazott. Ezért szükséges lesz a közös gondolkozás a kormányzat és a szektor között, hiszen a legfontosabb, hogy legyen bevételük az embereknek, hogy ki tudják fizetni a rezsijüket – a vásárlóerő fenntartásával pedig elkerülhető a turizmus összeomlása.

(Borítókép: 123rf.com)