Flesch Tamás: Pusztító hatással jár a rezsiköltség elszabadulása a turizmusban

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 06. 17:20

A rezsiköltségek elszabadulásának pusztítóbb a hatása a turizmusban és a vendéglátásban, mint amilyen károkat a Covid idején kellett ennek a szektornak elszenvednie. Erről a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke, Flesch Tamás beszélt az ATV-n.

A szállodák energiakiadása az elmúlt hónapokban megugrott, Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége tiszteletbeli elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában elmondta: az áramnál tízszeres, a gáznál nyolcszoros szorzóval szembesültek néhányan. A költségek elszállását semmilyen észszerű kiadáscsökkentéssel nem tudja ellensúlyozni a szektor. Példaként említette, hogy van egy 150 szobás vidéki wellness-szálloda, amelynek rezsiköltsége eddigi havi 12-15 millió forint volt, az most 100 millió lesz havonta; "ezek nem kigazdálkodható számok" – fogalmazott.

Flesch Tamás szerint a nyolc-tízszeres költségnövekedést nem lehet kigazdálkodni

Fotó: ATV

Ráadásul most már szállodák is jutottak el oda, hogy gázra nem is kapnak ajánlatot az energiakereskedőktől, így ezek a cégek majd vagy kapnak, vagy nem kapnak gázt, és ha kapnak is, a mindenkori piaci áron, ami „arra tippelek, még több lesz" – idézi Flesch szavait a Telex.hu.

A szakember szerint a helyzetet tovább rontja, hogy két év Covid után az ágazatban már nem maradtak tartalékok, nincs több "elégetnivaló" pénz. Ezért szerinte bezárási hullám jöhet, „inkább gyorsan bezár" az a vállalkozó, aki nem mer, vagy tud kockáztatni. Flesch szerint abból a 300-350 ezer emberből, aki a turizmusban és a vendéglátásban dolgozik Magyarországon, sokan elveszíthetik a munkájukat, akár 20-25 százalékuk is állástalanná válhat.