Flexatáriánus és az élményt keresi a jövő utazója

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2020. február 04. 14:07

A trendek, a bővülő szállodai kapacitások piacra gyakorolt hatása, a változó vendégigények és az aktuális statisztikák kerültek górcső alá az MSZÉSZ Budapesti régióülésén, a Sirha Budapest szakkiállításon.

A résztvevőket köszöntötte és a napot moderálta Kollin Gergely régióvezető.

Kollin Gergely megnyitja a budapesti régióülést

Fotó: turizmus.com

Flesch Tamás, az MSZÉSZ elnöke elemezte a 2019-es évet és az idei várakozásokat. Kiemelte: 2019 nagyon jól sikerült, árbevétel szempontjából biztosan rekordév volt a tavalyi. Örömteli az is, hogy jelentős átlagár-növekedést sikerült elérni.

Flesch Tamás, az MSZÉSZ elnöke

Fotó: MSZÉSZ

Jó évet ígér a piac dinamikája

A belföldi vendégéjszakaszám sajnos csökkent a fővárosban, a top 10 beutazó piac országai között nincs lényegi változás. A brit piac növekedni tudott, ezért izgalommal várja a szakma, hogy a Brexit milyen hatással lesz Budapest első számú küldőpiacára. Folyamatosan csökken a német vendégek száma, és enyhén visszaesett a kínai (ezt még nem okozhatta a koronavírus), ugyanakkor kiemelkedően, 13,6 százalékkal nőtt a koreai, 6-7 százalékkal az izraeli és a francia forgalom – hangzott el.

A foglaltság, átlagár és RevPAR bűvös háromszögében érdemes kiemelni, hogy a 7 százalékos átlagár-növekedést valamelyest rontja a forint gyengülése.

Nagy volt az érdeklődés a régióülés iránt

Fotó: MSZÉSZ

Soha ennyi hotel nem nyílt Budapesten, mint amennyi várható 2020–2022-ben. Bár nem tudni, mennyi valósul meg végül, de látni, hogy legalább 4000 szoba megnyílik. Minőségi hotelek érkeznek a piacra, a meglévő szállodáknak is lépést kell tartaniuk emberállományban, technológiákban. Sok függ a rövid távú lakáskiadás hatásaitól is. Rengeteg nagyrendezvény és sportesemény lesz idén, ami szintén jó évet vetít előre.

Az elnök az alábbi aktualitásokról tájékoztatta a jelenlévőket:

  • Elindult az NTAK-rendszer, amelyből már nyártól várják a hotelek a napi szinten friss statisztikákat. Nagy lépés lesz, ha a budapesti magánszálláshelyek is csatlakoznak, és valós információk lesznek róluk.
  • Folyamatban van a Magyar Turizmus Minőség Díj és az Év Szállodája pályázat összevonása minőségi elvek mentén, presztízsértéket teremtve.
  • A panzióminősítések mellett a kempingminősítések előkészítése is elkezdődött.
  • Az áfacsökkentés hatásaként várhatóan béremeléseket és fejlesztéseket hajtanak végre a szállodák idén.
  • Foglalkozni kell azzal is, hogy egy rendelet alapján szeptembertől minden vendéget regisztrálni kell a recepción, melyhez praktikus megoldás lehet az útlevélszkenner, már van is ebben segítséget nyújtó társult tag.
  • 2021-ben új kritériumok lépnek életbe a Hotelstars rendszerben, s mint Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója a február 1-jei Turizmus Évadnyitó Gálán elmondta, gondolkodnak a minősítés kötelezővé tételén.
  • Kihívás lesz idén, hogy ki fog a megnyíló új hotelszobákban dolgozni, hogyan változik a kereslet, mit okoz a turizmusnak a koronavírus.
Az MSZÉSZ idén tavasszal és ősszel is Budapesten tartja közgyűlését, április 28-án az Ensana Thermal Margitsziget Health Spa Hotelben. Tavasszal zajlanak országszerte a szekcióülések, ősszel folytatódik az országos oktatási road show (Budapesten is). Októberben ismét megrendezik a Gunst András Portásversenyt.

Hegedűs Attila, a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft. vezetője

Fotó: MSZÉSZ

Több ezer új szoba: nem eszik olyan forrón

Hegedűs Attila, a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft. egyik vezetője izgalmas áttekintő elemzést adott a közeljövőben megvalósuló hotelfejlesztésekről. Mint mondta, mindent összevetve valóban csaknem 6900 szoba építését valószínűsítik 2022-ig, azonban – ahogyan ez a korábbi években is történt – néhány projekt csúszhat az eredeti tervekhez képest, vagy nem valósul meg (becslések szerint a fejlesztéseknek körülbelül a fele).

A folyamatokat elemezve és a nagyságrendek összehasonlítására elmondta: a vendégszám növekedését nézve 2018-ról 2019-re körülbelül 100 ezer plusz vendég érkezett Budapestre, ami napi körülbelül 276 plusz szobaigényt jelent, azaz két hotel teljes kapacitását töltötték volna meg. 2019-ben 9 új hotel nyílt körülbelül 1000 új szobával.


Fotó: BDO

2022-ig 30 százalékos növekedést ígérnek, de más-más ok miatt nem biztos, hogy valamennyi megvalósul. Összesen 60-70 projekt mozog a piacon. Azonban ezek között sok olyan is akad, amelynél a befektetők a gyors exitre „gyúrnak", és eleve az a céljuk, hogy a koncepció kidolgozása után eladják a projektet. Ez növeli az építési költséget és a megtérülést is. Eközben azzal is szembesülnek, hogy rengeteg folyamatot nem lehet automatizálni, kell a munkaerő.


Fotó: BDO

Eközben nem lehet pontosan megbecsülni, hogy vajon meddig tart ez a dinamikus bővülés.

A piacot sok új trend is jellemzi. Ilyen a láncoknál a brandhalmozás, hogy a lifestyle az új boutique, a környezettudatosság és fenntarthatóság mint fő szempont, illetve, hogy megjelennek a teljes élményt nyújtó city resortok.

Bősze Ákos a millenniumi és alfa generációk igényeit vázolta fel

Fotó: MSZÉSZ

Gasztrotrendek a fenntarthatóság jegyében

Bősze Ákos a Metro képviseletében a millenniumi és alfa generációk megváltozott igényeit mutatta be. Ezek között jellemzően az lesz tapasztalható 2030-ig, hogy egyre több zöldséget és gyümölcsöt, valamint halat fogyasztunk, de egyre kevesebb húst és gabonafélét. Mint elhangzott, megjelent a flexatáriánus fogalma főleg a 18 és 40 év közöttieknél, akik fenntarthatósági megfontolásból tudatosan csökkentik a húsfogyasztást.A halak – főleg ha fenntartható helyről származnak – fogyasztása várhatóan heti 3-4 alkalomra nő, míg ugyanez nem lesz igaz a tenger gyümölcseire. Ezekre a trendekre a jövőben a vendéglátóhelyeknek is fel kell készülniük.

A trendeket elemezve kiemelhető, hogy az éttermeknél jó minőségű, de szűkebb étlap található, a szállodák jobban nyitnak majd a helyi vendégek felé, a fast food jól leköveti a fenti igényeket, a kantinok kínálata is minőségi változáson megy keresztül. A rendezvénycateringre emelkedő igény mutatkozik majd, a cukrászdák pedig alacsony kalóriára és allergén megfelelésre törekszenek.

A CheckINN pályázat közönségdíjasa is bemutatkozott

Fotó: MSZÉSZ

Furn!t, rendezd be a szobád

A régióülésen bemutatkozott a CheckINN pályázat közönségdíjasa, a Furn!t. A Budapesti Corvinus Egyetem csapatát Csókási Gabriella, Krix Tímea és Pászti Eszter alkotta. Ötletük alapja a meglévő szobakategóriákon felül létrehozott "Designed by you" szobatípus: a vendég az online szobafoglalási felületen maga válogathatja ki a berendezési tárgyakat, melyekkel tartózkodása során körül szeretné venni magát.

Lukács Attila az új Hotelstars-kritériumokról beszél

Fotó: MSZÉSZ

Új Hotelstars-kritériumok

Lukács Attila, az MSZÉSZ szakmai titkára az új Hotelstars-kritériumokról beszélt, amelyek 2021 januárjától lépnek életbe.

A változások között van, hogy a 270 kritérium 247-re csökken, a pontok száma azonban 940-ről 981-re nő az átrendeződés miatt. Kiemelt szerepet kap az alváskomfort, a párnatisztítás például évente kötelező lesz, a matractisztítást szakszerűségét is komolyabban veszik, és rendelkezni kell színvonalas párnaválasztékkal. A matrac maximum 5 éves lehet.

A recepciós pultot felválthatja különálló, kijelölt, kellő intimitást biztosító fogadó rész vagy pult, a szobai szórakoztató elektronika tekintetében a  TV szolgáltatásnál nincs kötelező előírás a módszerre vonatkozóan.

A pontos kritériumokról érdemes az MSZÉSZ-nél tájékozódni.

A régióülést követően a Sirha kiállításon, a Metro ezer négyzetméteres standján folytathatták a jelenlévők a kötetlen szakmai beszélgetéseket.