Fókuszban Franciaország

Szerző: Vajk Brigitta

 2014. április 08. 14:50

A Francia Idegenforgalmi Hivatal „Focus on France" sajtójátékoztatóján és workshopján Bécs után Budapesten is bemutatkozott idei újdonságaival, idegenforgalmi attrakcióival néhány történelmi város és régió.

Az április 8-i rendezvényen – melynek az elegáns Cyrano étterem adott otthont – Elisabeth Parragh-Pataki köszöntötte a szaksajtót és bemutatta Antibes, Aude, Avignon, Felső-Elzász és Tarn megye idegenforgalmi szakembereit, majd a workshop előtt rövid prezentációban vázolták fel a térségek kínálatát.

 

Antibes egyik húzóneve Pablo Picasso, aki 1946-ban két hónapot töltött a városban. A hajdani akropolisz Picasso Múzeuma hatalmas képanyaggal és egyéb időszaki kiállítással várja a látogatót, aki a „Festők útja" turistaútvonalon akár eredeti helyszíneken tudhat meg érdekességeket néhány műalkotásról. A Francia Riviéra festői városkája 24 km hosszú tengerparttal rendelkezik, s várja a tengeri kajak és a vízi ejtőernyőzés szerelmeseit. Tavaly adták át kongresszusi központját, valamint az ötcsillagos Hotel Du Eden Rock és a háromcsillagos Hotel Baie des Anges Thalazur szállodákat.

A Földközi-tenger és a Pireneusok között elterülő Aude megye változatos tájakkal kápráztatja el az igényesebb látogatókat. Itt található Európa legnagyobb középkori erődje, Carcassonne, az első Római Birodalom területén kívüli római kolónia, Narbonne, a cölöpös épületeiről híres középkori falu, Gruissan vagy az egyik legszebb francia falu, Lagrasse. A hegyek és a tenger mellett a szép borok és az Aude-i gasztronómia is csábít erre a régióra.

Provence fővárosa, a világörökség részét képező Avignon sok turista kedvelt úti célja, középkori utcái, a pápai palota, mely Európa legjelentősebb gótikus palotája, történelmi műemlékei és kiváló múzeumai mellett jelentősek nyári fesztiváljai. Májustól júniusig az Alterarosa Fesztivál, júliusban a világ leghíresebb színházi fesztiválja, a 900 társulatot felvonultató Avignon-i Fesztivál, augusztustól októberig pedig a Luminessences fényjátékok kapnak főszerepet a nagy múltú városban.

Felső-Elzász újdonsága a „VIA-Habsbourg" európai kulturális útvonal, amely 150 helyszínen ismerteti a dinasztia kulturális hagyatékát, hasznos kiadványokkal és okostelefon-alkalmazással egybefűzve. Júliusban pedig a gyermekek is örülhetnek, hiszen nyílik az első „Kis herceg Park" (Parc du Petit Prince), amelyben 30 féle játék nyújt élvezeteket a repüléstan témakörében. A régió 30 tematikus útja közül legnépszerűbbek a híres borutak, kerékpárosok az elzászi borút fővárosát, Colmart is felkereshetik, 65 km tekerés után.

 

A Tououlse-tól északra elterülő Tarn megye szintén világörökségi helyszín. Megyeszékhelyének, Albinak katedrálisa a világ egyik legnagyobb téglából készült temploma. Egykori püspöki palotájában kapott otthont a város híres szülöttjéről elnevezett Toulouse-Lautrec Múzeum.  A városba érkező a „Toulouse-Lautrec nyomdokában" speciális csomaggal például megismerheti a 150 éve született festő életének intimebb fejezeteit az egykori családi rezidenciában. A megye 6 ezer kilométeres túraútvonalon nyújt kikapcsolódást a kerékpározást kedvelőknek, de öko-szálláshelyeket is kínál, például a Chateau de Ronel kastélyban.

További infók: www.atout-france.fr