Föld órája - "Zöldítési" akció keretében keresik a magyarországi fővárost

Forrás: MTI

 2015. március 11. 16:49

Területtisztító, szépítő és szemétszedő verseny keretében keresi a Föld órája globális program idei magyarországi fővárosát a WWF Magyarország.

A Nagy Zöldítési Akciót március 21-én, egy héttel az előtt tartják, hogy március 28-án megrendezik a Föld óráját. A magyar települések negyedik alkalommal versenghetnek a Föld órája fővárosa címért. A korábbi években Nyíregyháza, Szigetszentmiklós és Pusztaszabolcs érdemelte ki a címet azzal, hogy lakosai a legnagyobb arányban csatlakoztak a kezdeményezéshez, amelynek keretében világszerte helyi idő szerint 20 óra 30 perctől egy órára lekapcsolják a fényeket, hogy így hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

A magyar szervezők idén arra kérik a településeket, hogy a Föld órája előrendezvényeként szervezzenek saját "zöldítő akciót". Az előzetesen regisztrált önkéntes munkák - szemétszedések, területtisztítások - eredményeinek beküldése után a WWF Magyarország zsűrije választja ki azt a települést, ahol a legtöbben vettek részt az önkéntes akcióban. A számokat a település méretének arányában veszik figyelembe - tájékoztatták a szervezők szerdán az MTI-t.

A települések a kihívásra a www.foldoraja.hu oldalon regisztrálhatnak, ahol részletes információkat is találnak az akcióról és a kampányban való részvétel feltételeiről.
A várostisztításból a szervezet is kiveszi a részét: csatlakozik Budapesten a FŐKERT Nonprofit Zrt. és a fővárosi önkormányzat által szervezett Miénk itt a Park! tavaszváró parkszépítési akcióhoz a Szent István Parkban.

A Föld órája 2007-ben indult Sydneyből. Azóta évente már 162 ország mintegy 7000 városában mozgósított állami és üzleti szereplőket, civil szervezeteket és több száz millió egyéni támogatót, akik közösen léptek fel a fenntartható jövő érdekében.