Földrengés Tajvanon - öt halálos áldozat, több tucat sélrült

Forrás: MTI

 2016. február 06. 11:31

Legalább öt halálos áldozata és többtucat sérültje van a 6,4-es erősségű, szombat hajnali tajvani földrengésnek, köztük egy tíznapos csecsemő - jelentette a helyi média.

A legsúlyosabban érintett a sziget déli részén fekvő, 1,9 milliós Tajnan város, amelynek több kerületében lakóépületek, egyéb építmények dőltek össze, rongálódtak meg. A közösségi médiát drámai képekkel árasztották el az ott élők.

Eddig 221 embert, köztük csecsemőket mentettek ki egy összedőlt 17 emeletes lakóház romjai alól. Egy másik, 150 családnak otthont adó 16 emeletes, súlyosan megrongálódott épület mind a 256 lakóját biztonságba helyezték. Összesen 318 embert szállítottak kórházba.

 

A környékről gázszivárgást és csőtörést jelentettek, a vízhiány 400 ezer háztartást érint, míg csaknem hatezer lakásban nincs villany.

A katasztrófamentők, több mint 1500-an, köztük tűzoltók és katonák, kutyák segítségével a romok között rekedt túlélők után kutatnak. Munkájukhoz kosaras darukat is használnak, a magasból két helikopter segíti őket. A helyszínre 30 fős egészségügyi személyzetet küldtek.

A térségben fennakadások vannak a vasúti közlekedésben, több vonatot, köztük gyorsvasúti szerelvényt nem indítottak el, mások sebességét óránként 30 kilométerre csökkentették. Folyik a vasúti pályák ellenőrzése.

Tajvan elnöke, Ma Jing-csiu a helyszínre utazva kijelentette, a kormányzat mindent meg fog tenni az ott élők biztonságáért, a még életben lévők kimentéséért és a hajléktalanokká váltak elhelyezéséért.

A pekingi kormány tajvani ügyekért felelős hivatalának vezetője a hírekre reagálva közölte, már kapcsolatba léptek tajvani kollégáikkal, és felajánlották segítségüket. A kínai szárazföldi földrengésfigyelő központ 6,7-es erősségű rengést mért. A délkelet-kínai Fucsien tartomány egyes részein, ahol érezték a rengést, ugyancsak elrendelték egyes vasúti pályaszakaszok ellenőrzését.

A földmozgás szombaton, helyi idő szerint nem sokkal hajnali 4 óra előtt történt, központja Kaohsziung város egyik kerületében volt. Azóta öt kisebb, legalább 3,8-as erősségű utórengést észleltek.

Február 2-án tengeralatti földrengést jelentettek Tajvan északi Csilung kikötővárosától mintegy 180 kilométerre, keleti irányban. A helyi meteorológiai és földrengéskutató hivatala közölte, hogy a földmozgás 6,8-as erősségű volt.