Folyamatosan ellenőrzik a taxisokat

 2014. május 04. 14:24

Csaknem 3800 taxi közül 863 nem felelt meg a tavaly ősszel életbe lépett fővárosi taxirendeletnek, az ellenőrzések során a legnagyobb gond a nyugtaadási kötelezettség elmulasztása volt 2013. szeptember 1. és 2014. március 31. között – áll a BKK összefoglalójában.

A próbautazások során 1711 esetben (26%) mulasztották el a taxisok a nyugta- vagy számlaadást a fuvardíj átvételéről. Ha a viteldíjmérőről nem nyomtatja ki ugyanis a nyugtát, akkor az nem is kerül be a rendszerbe, a fuvardíj törölhetővé válik.

Az 5503 nyílt és 6579 próbautazásos ellenőrzés során 585 esetben tapasztaltak olyan mértékű árdrágítást, amelynek következményeként azonnal felmondták a taxiállomás-használati engedélyt és kérték a szolgáltató taxiengedélyének visszavonását, egyben kezdeményezték a szükséges eljárást a NAV-nál.

Az ellenőrzések során elsősorban a pályaudvarok, a repülőtér és a frekventáltabb belvárosi helyekre koncentráltak, figyelembe véve a korábbi utaspanaszokat is. A közlemény szerint a BKK illetékes munkatársai továbbra is folytatják az ellenőrzéseket nappal és éjszaka, hétközben és hétvégén is, három műszakban, kiemelt figyelmet fordítva a hatósági rögzített ár betartására. Az adott időszakban egyébként 293 utaspanasz érkezett a BKK-hoz.