Folytatódik a dégi Festetics-kastély parkrekonstrukciója

Forrás: MTI

 2015. február 03. 16:21

Folytatódik Közép-Európa egyik legnagyobb angolkertjének, a dégi Festetics kastély történeti parkjának a helyreállítása.

A 2014-ben befejeződött első ütemet a második és harmadik is követi, ezek a szerpentin tó és a kapcsolódó kastélyparki terület helyreállítására, és a sírdomb körüli parkterületre terjed ki.

Eredeti, XIX. századi formájában újul meg az óriási történeti kert Fejér megyében, Dég klasszicista kastélya körül. A tórendszer és környezetének rekonstrukciójára három pályázat született, melyek három ütemre bontják a megvalósítás feladatait. Az első ütem kivitelezése sikeresen zárult 2014 júliusában. Az összesen mintegy 540 millió forint támogatási összegből megvalósuló második és harmadik ütem kivitelezési munkálatai párhuzamosan kezdődtek ez az elmúlt év végén, miután Sághi Attila, a Forster Központ elnöke, Majoros Gábor, a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója, valamint a kivitelező Vértes-Út Kft. ügyvezetője, Patányi Gergely aláírta a kivitelezési szerződést a Forster Központ székházában.

A három projekt együttes célja, hogy történetileg hiteles formában állítsa helyre a park kiterjedt vízrendszerét. A rekonstrukció értelmében sor kerül a csaknem másfél kilométer hosszú, 11,3 hektár területű Szerpentin-tó kikotrására (127.000 köbméter anyag halmozódott fel benne az elmúlt években), a partvonal helyreállítására, az áradásokat meggátoló csatornarendszer rendezésére. Ezzel nemcsak a vízi ökoszisztéma egyensúlya áll helyre, de végre megszűnik az árvízveszély is, amely a szélsőséges időjárási viszonyok és az elmúlt évtizedekben végzett meggondolatlan beavatkozások következtében igencsak felerősödött, és jelentős károkat okozott. A vízi és nedves élőhelyek megőrzésével, létrehozásával illetve helyreállításával sokat tesz a projekt a meglévő természeti értékek védelméért. Hozzájárul továbbá a kastélypark eredeti térszerkezetének, látványkapcsolatainak visszaállításához is. Ez – tekintettel a park kivételesen nagy, mintegy 300 hektáros méretére – további ütemek által valósulhat meg a maga teljességében.

A második ütem magában foglalja az alsó és a felső Szerpentin-tó teljes kikotrását, a két tószakaszt elválasztó vízszintszabályozó műtárgy rekonstrukcióját. A projekt részeként megújul a Szerpentin-tó parti sávjának értékes növényegyedekben gazdag zöldfelülete is. A harmadik ütem – kapcsolódva a Szerpentin-tó rekonstrukciójához – magában foglalja a Festetics-sírdomb körüli tó és a déli árapasztó-csatorna teljes kikotrását, a sírdomb fölötti vízkormányzó műtárgy, valamint a sírdomb körüli tavon és a Kislángi árapasztó-csatornán átvezető gyalogoshidak rekonstrukcióját.

A projektek részeként megújul az érintett vízfelületek gyepes parti sávja, valamint a Szerpentin-tó északnyugati oldalán a sírdombig vezető sétaút is. Az egyedülálló tórendszer partvonalainak rekonstrukciója történeti kutatás alapján, műemlékileg hiteles módon valósul meg. A közelmúltig elbozótosodott növénysávban álló, rendkívül értékes történeti fák (pl. rekordméretű virginiai borókák, szomorú kőrisek, kocsányos tölgyek) megőrzése szintén fontos cél.

A projektek a szemléletformálás eszközeivel is hozzájárulnak a kulturális és természeti értékek megőrzéséhez. A látogatók számára tájékoztató és növényismertető jeltáblák, digitális látványterv, kiadványok készülnek, valamint a kastélyban található kiállítás bővítése valósulhat meg ismeretterjesztő film vetítésével, illetve interaktív kiállítási makett bemutatásával.

A 2015 őszére elkészülő munkák az eredetileg 300 hektár kiterjedésű történeti kastélypark teljes rekonstrukciójának első nagy lépését és egyúttal a legnagyobb volumenű kert-helyreállítást jelentik hazánkban a II. világháború óta.

A projektek gazdája a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ, konzorciumi partnere a VADEX Mezőföldi Zrt., valamint Dég Község Önkormányzata.