Folytatódott a gyors portfólió-fejlesztés az Orbis-nál

Forrás: turizmus.com

 2018. február 21. 14:26

Az Orbis Hotel Group, a régió legnagyobb szállodacsoportja és az AccorHotels kizárólag képviselője kiadta 2017-es pénzügyi eredményeit.
Az Orbis rekordmagas eredményeket ért el 2017-ben.

A legjobban teljesítő régiók Budapest, Varsó és Prága voltak, kétszámjegyű RevPAR (egy kiadható szobára jutó szobaár-bevétel euróban) növekedéssel. Összességében az Orbis szállodáiban a RevPAR 2017-ben 6.5%-os növekedést produkált (43.4 euróig), a 2016-os összehasonlítható értékek alapján. A növekedés leginkább az átlagos szobaár 5%-os növeléséből ered, mely többek között az aktív revenue menedzsmentnek és az ad-hoc vendégekre való fókusznak volt köszönhető, akik többet költöttek.

A működési mutatók szignifikáns növekedése rekordmagas pénzügyi eredményeket eredményezett a csoportnak. 2017-ben az Orbis bevétele 343.5 millió EUR-t ért el, ami 5.4%-os növekedést jelentett 2016-hoz képest. Ennek következményeképpen a vállalat példaértékű működési EBITDA-t nyújtott 110.3 millió eurós szinten és óriási, kétszámjegyű 20.2%-os növekedést jelentett az előző évhez képest. A nyereségesség növelése és a magasabb marginok kialakítása (például +4 százalékpont az EBITDA-szinten) egy nagyszerű bizonyíték volt a hatékony üzemeltetésre, annak ellenére, hogy a munkaerőpiac kihívásokkal volt tele.


Fotó: turizmus.com

2017-ben az Orbis kiemelkedő fejlesztést hajtott végre a hálózatában 8 új management és franchise szálloda, összesen 650 új szoba megnyitásával és piacra lépésével Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában. A vállalat tovább erősíti jelenlétét a régióban 13 új megállapodás aláírásával (1600 új szoba), ami kiemelkedően magas, összességében 38 szállodai projektet jelent több, mint 5000 új szobával. Az Orbis emellett folytatta a saját tulajdonú fejlesztési projektjeit, például az ibis Vilnius Centert (164 szoba) és az ibis Styles Warszawat (178 szoba), melyek 2018 végén nyitnak meg. A további regionális növekedést támogatandó az Orbis egy új szállodamárkával egészítette ki a portfólióját, az Adagio-val, mely az apartman-szállodákat képviseli. Ez a lépés további nyereség termelésére ad lehetőséget a csoportnak a legfontosabb lokációkban.

Hotel Orbis a lengyelországi Krośnie-ben

Fotó: Wikimedia Commons/Przemekhepnar

A hotelek 40%-a franchise vagy management szerződés keretében, míg a hotelek 60%-a saját tulajdonban üzemel. 2017-ben az Orbis sokat tett azért, hogy a portfólió sokkal hatékonyabb legyen 6 szálloda-visszavásárlási tranzakció segítségével Magyarországon, illetve számos felújítással kiemelkedő lokációkon. Az Orbis a fókuszt továbbra is a teljesítményen, a nyereségességen és a regionális vezető pozíció megerősítésén fogja tartani.

„További célunk, hogy gyorsítsuk az Orbis növekedését a következő hónapokban. Úgy hiszem, hogy vállalati kultúránk átalakulása támogatni fogja növekedésünket abban az értelemben, hogy tovább gazdagítja kapcsolatunkat a vendégeinkkel és megerősíti szervezeti alapjainkat” – foglalta össze Gilles Clavie, az Orbis elnök-vezérigazgatója.

Kapcsolódó cikkek