Fontos tudnivalók az új uniós készségútlevélről

 2014. június 30. 15:27

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége és a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet közös közleményt fogalmazott meg az európai munkavállalást segítő Qualification & Skills Passportról, magyarul Készségútlevélről.

Mint írják, a HOTREC (amelynek tagja az MSZÉSZ, s amely a munkaadókat képviseli), és az EFFAT (amelynek tagja a VISZ, s amely a munkavállalókat képviseli) több éves előkészítés után, az EU pénzügyi támogatásával olyan korszerű elektronikus platformot készített amely megkönnyíti az EU tagországok között a munkavállalást, a társadalmi mobilitást.

A HOTREC és az EFFAT közös munkájával, külső szakértők bevonásával elkészült honlap a következők szerint működik:

-          Az EU tagországokban a vendéglátás, szállodaipar területén munkát vállalni szándékozók regisztrálhatnak erre a honlapra, ami az EURES portálba /www.eures.europa.eu – a főoldalon „Készségútlevél" címen/ van integrálva. Ott a meghatározott szakterületekre /szobafoglalás – recepció, housekeeping, konyha – ételkészítés, éttermi és bár felszolgálás, wellness, karbantartás/ elkészített kompetencia listák szerint kitölthetik, hogy mihez értenek. Megadhatják szakképzettségüket, nyelvtudásukat, az ezeket igazoló dokumentumok feltöltésével együtt. Feltölthetik, hogy hol – melyik szállodában, étteremben stb. – milyen munkakörben, mikor, mennyi időt eltöltve szereztek gyakorlati ismereteket. Feltölthetik a korábbi munkáltatójuktól kapott erre vonatkozó igazolásokat is.

-          Ugyanezen a portálon a munkaadók – szállodák, éttermek stb. – meghirdethetik, feltölthetik, hogy hol, milyen munkakörben, milyen szakmai, nyelvi és gyakorlati ismeretekkel rendelkező munkaerőt keresnek.

-          Az új portál segítséget nyújt, hogy az ott regisztrált munkaadók és munkavállalók kölcsönösen egymásra találjanak, majd közvetlenül szerződést kössenek.

-          A regisztráció úgy a munkavállalók, mint a munkaadók részére díjmentes.

-          Az új portál az EU minden tagországának nyelvén – angolul, németül, franciául, spanyolul, olaszul, többek között magyarul is, stb. – működik.

Az új honlap 2014. június 27-én indult, amit az EURES finanszíroz.  Ennek keretében több nyelven – angolul, németül franciául, olaszul, stb. – több csatornán /sajtó, szórólapok, video,  stb./ az EU – ban a vendéglátás, szállodaipar területén igyekeznek megismertetni fenti mobilitást elősegítő eszközt.

Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége                         Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet

dr. Niklai Ákos                                                                                 dr. Várnai Zsuzsanna

elnök                                                                                                  ügyvezető elnök