Fonyódon homokos strandot építenek, kikötőt bővítenek és megújul a Kripta-villa

Forrás: MTI

 2014. április 02. 22:32

Napokon belül beindul Fonyód turisztikai projektje, amelynek során 345 millió forint uniós támogatásból átalakítják, lidóssá teszik és fejlesztik a Sándortelepi strandot, korszerűsítik és bővítik a Bélatelepi kishajókikötőt, valamint funkcióbővítő rekonstrukción eshet át a Kripta-villa.

Hidvégi József (Fidesz) polgármester úgy fogalmazott nyitóbeszédében, hogy Fonyód legnagyobb turisztikai fejlesztése kezdődhet meg a napokban. Amikor pályázni lehetett támogatásért turisztikai célú beruházásokra, a város úgy döntött, a legjobb turista-csalogatónak számító strandfejlesztésbe kezd, már az idei szezonra kialakítva a Balaton egyik leghosszabb, közel 200 méter hosszú homokos partszakasszal rendelkező fürdőhelyét.

"Azt gondolom, hogy a Balaton déli partján mindenhol vissza kellene állítani a fövenyes strandokat, hiszen sokkal hangulatosabb, mint a kibetonozott lépcsők, mesterséges bejárók, és mivel a Balaton ki tudja rakni a hordalékát, segíti a tó öntisztulását is." - mondta a polgármester.

Móring József Attila (KDNP) azt hangsúlyozta, hogy az üdülőrégióban élő emberek megélhetését az biztosítja, ha a Balaton versenyképes az Adriával és más európai tavakkal, ezért is fontosak a turisztikai fejlesztések.

A fonyódi strandberuházás részeként játszóterek, sétányok, parkolóhelyek, közösségi épületek, sportpályák is épülnek. A partvédőműveket elbontják és mögötte homokkal fedett lidót alakítanak ki. A beruházás mélyépítési munkálataihoz megkötötték a szerződést a pályázat útján kiválasztott kivitelezővel, a Közmű-Alagút Zrt. és a Balatoni Hajózási Zrt. által alkotott konzorciummal.

A strand fejlesztésével egy időben megkezdődik a Bélatelepi kikötő korszerűsítése is, amely ennek köszönhetően 103 kishajó kikötésére válik alkalmassá.
A Fonyód egyik nevezetességének számító Kripta-villa külső-belső felújítása során kiállító teret rendeznek be az épület emeletén, ami egyben élő műterem is lesz interaktív foglalkozásoknak adva helyet.

A tervek szerint a strandberuházás már erre a nyári szezonra elkészül, 12 hónapon belül pedig megvalósul a projekt valamennyi eleme.