Forintra váltjuk idén a vizet

Szerző: Németh Andrea

Forrás: Turizmus Panoráma

 2017. március 20. 19:42

Idén – stílszerűen szólva – a csapból is a vizes vb folyik, de más világversenyek is lesznek nálunk, így okkal kiáltották ki 2017-et a sportturizmus évének. A Turizmus Panoráma utánajárt, mit hozhat a FINA-verseny Budapest turizmusa számára.

A szervezők becslései szerint a július 14. és 30. közötti FINA-világbajnokságon remélhetőleg több mint 2500 sportoló száll vízbe, az augusztus 7. és 20. között megrendezendő Masters világbajnokságon 15 ezer versenyző is részt vehet, kísérőkkel együtt pedig összesen 40 ezer ember érkezésére számítanak a két helyszínen, Budapesten és Balatonfüreden.

Tarlós István főpolgármester a bruttó 48 milliárd forintból megépült, 15 ezer férőhelyes Duna Aréna – a vb központi létesítménye – február 21-i átadásán arról beszélt: Budapest célja, hogy számokban túlszárnyalja az elmúlt két vizes világbajnokság eredményeit: 2013-ban Barcelonában és 2015-ben Kazanyban háromezer sportoló vett részt, százezer néző szurkolt a helyszíneken, a televízió-közvetítésekkel pedig közel négymilliárd nézőt értek el. A magyar főváros azt szeretné, hogy legalább ötmilliárd emberhez jussanak el a közvetítések – mondta.

A Duna Aréna lesz a vizes vb központi helyszíne

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A világbajnokságra a jegyek értékesítése 2016. december 1-jén vette kezdetét, február második feléig 62 500 jegy kelt el. A szektorokat folyamatosan nyitják meg a szervezők.

A versenyek mellett fontos szerepet kap a szórakoztatás, amit az úgynevezett „market street"-eken biztosítanak majd. Budapesten a Duna Arénánál és a Margitszigeten, valamint Balatonfüreden is egész napos programokkal várják az ide látogató turistákat, sportkedvelő közönséget.

 

Mennyit profitál a szállodaipar?

Persze, a tényekhez tartozik az is, hogy a nyári sporteseménydömping egyszerre áldás és kihívás, hiszen a vizes vb-vel párhuzamos zajlik a Forma–1 magyar futama. Jelenleg több mint 19 ezer kiadható szállodai szobát tartanak számon a fővárosban, ami nem lesz elég. Ezáltal viszont a vendégforgalom kiugró növekedéséből Budapest vonzáskörzete is részesül majd.

A világbajnokságot szervező és lebonyolító Bp2017 Nonprofi Kft. szerint a szállodai férőhelyhiány miatt nem kell aggódni, mert a Forma–1-et szervező Hungaroring Zrt.-vel együttműködve közösen találtak megoldást az ide látogató turisták elszállásolására. Ennek részleteit nem árulták el, megfogalmazásuk szerint „a két cég közötti kompromisszum lényege az volt, hogy mindkét kiemelt sportesemény nézői és résztvevői a megfelelő körülmények között pihenhessék ki izgalmaikat, megfelelő minőségi szolgáltatások biztosítása mellett."

A Városligetben folynak majd a szinkronúszás küzdelmei

Fotó: Bp2017 Nonprofi Kft.

Aki követi a statisztikákat és a szállodaipar helyzetének alakulását, az tudja, hogy a budapesti szálláshelyek foglaltsága egy-két éve már alaphangon is csúcsra van járatva nyáron, a kedveltebb 3-4-5 csillagos házak a főszezonban 90 százalék feletti foglaltsággal dübörögtek eddig is. A főváros a válság után komoly fejlődésnek indult, az átlagárak ugyanakkor csak lassan kezdtek feljebb kúszni. Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) elnökségi tagja az idei sportesemények kapcsán azt emeli ki, hogy a Budapestet megillető, presztízsértékű áremelkedéshez a vizes vb-hez hasonló nagy események szükségesek.

Az MSZÉSZ becslései szerint a szállodák átlagára 25 százalékkal növekedhet Budapesten a világbajnokság és a Forma–1 idején. Ebből a véges kapacitások kapcsán más-más mértékben ugyan, de a külső fekvésű, kevésbé frekventált házak is részesülhetnek, sőt, ez a lendület a teljes agglomerációt húzza majd magával.

Mindez taktikai csatározást is előrevetít. A foglalási dömping vélhetően az utolsó hetekben erősödik majd fel, a fő cél a profitmaximalizálás, de nehéz előre jól „belőni", hogy meddig tartson fenn a szálloda szabad szobákat egy későbbi magasabb revenue reményében. „Igazi lélektani dráma, egyben izgalmas társasjáték fog kibontakozni az utolsó hetekben, érdekes tanulságokkal"– vetíti előre Flesch Tamás.

A Batthyány téren épül fel a mobil műugrótorony

Fotó: Bp2017 Nonprofi Kft.

De várhatóan az Airbnb-szállások ára is drasztikusan megemelkedik majd a főszezon közepén. A kiugró vendégszám-növekedés pedig jelentős pluszköltést generál minden olyan területen, amelyik kicsit is részesül a turizmus áldásos tevékenységéből.

 

1300 lefoglalt szoba a Danubiusnál

A hasonló sportesemények duplán is pozitívan hatnak a hazai turizmusra: erős imázsépítő hatásuk következtében Budapest mint desztináció felértékelődik, ugyanakkor az átlagosnál fizetőképesebb vendégek érkeznek nagy számban az országba – hangsúlyozta Kovács Balázs, a Danubius Hotels Zrt. vezérigazgatója.

A szállodalánc Budapesten körülbelül 1300 szobát tart fenn csak a FINA-résztvevők számára, ide értendők a versenyzők, a sportdiplomaták és a médiamunkatársak is. Ebben főként a helyszínhez közelebb eső hotelek érintettek, így a margitszigeti házak, vagy a XIII. kerületben található Helia. Az említett szobaszám egyébként a Danubius teljes budapesti kapacitásának mintegy 40 százalékát jelenti. A többi szállodás szakemberhez hasonlóan Kovács Balázs is az átlagár emelkedését látja a legnagyobb lehetőségnek, ami akár 25 százalékos növekedést is hozhat az árbevételükben. Ez pedig már csak azért sem ördögtől való, mert ez az ára annak, hogy a szállodaipar infrastruktúrát, minőséget, bért fejlesszen – mutatott rá egy ok-okozati viszonyra.

A Danubius komoly tapasztalattal rendelkezik a sportturizmus kiszolgálásában. A saját forgalmukon is érzik, hogy évről évre egyre több olyan sportesemény van a naptárban, amely nemcsak versenyzőket hoz, hanem nagy tömegben vonz szurkolókat is külföldről. A sportturizmus más aspektusból is izgalmas, hiszen a versenyzők és kísérőik általában nem szokványos napirenddel és igényekkel szállnak meg a hotelben. Nem akkor és nem úgy étkeznek, mint az „átlagvendég", és sokkal nagyobb hangsúly kerül a kényelmükre, a zavartalan pihenésükre is.

 

Rólunk beszél a világ

A vizes vb-t több milliárd ember nézi majd világszerte két héten keresztül, ami marketing, imázs, láthatóság szempontjából is kiemelkedő lehetőség az ország számára. Ez a hatás ráadásul egy-két évig is eltarthat, ha ügyesen meglovagoljuk – vélik a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központnál (BFTK).

A balatonfüredi kikötőben tartják a nyíltvízi úszást

Fotó: Bp2017 Nonprofi Kft.

A szervezet ezért maximális figyelemmel kezeli az eseményt, speciális Budapest Kártyát is terveznek kiadni rá. A megújult budapestinfo.hu oldalon igyekeznek minél komplexebb eseménynaptárt működtetni. Célul tűzték ki, hogy a lehető legtöbb eszközzel és programmal a tartózkodás meghosszabbítására ösztönözzék a turistákat – tudtuk meg Pap Máriától, a BFTK turisztikai divízióvezetőjétől.

A BFTK eleve kiemelten kezeli a sportturizmust, hiszen Budapesten egész évben vannak jelentős sportesemények, a futóversenyektől kezdve az atlétikán át az asztaliteniszig, melyekhez a város ráadásul remek kulissza is egyben. Ugyanakkor folyamatosan zajlanak a tartózkodást színesítő, meghosszabbító kulturális események is, a kettő pedig remekül kiegészíti egymást.

Nem véletlen tehát, hogy a BFTK idén sportot idéző standdal vesz részt az Utazás kiállításon is, és a szakmai napon a sportturizmus témájában rendez konferenciát az ifjúsági olimpiát rendező Győrrel karöltve.

Kiegészítő szórakoztató programok is lesznek

Fotó: Bp2017 Nonprofi Kft.

Budapest mindenképpen plusz marketinghez jut azáltal, hogy a szervező Bp2017 Nkft. a jegyértékesítés és az esemény népszerűsítése érdekében folyamatos aktivitásokkal van jelen a külföldi városok turisztikailag kiemelt pontjain (például a reptereken), ezen felül márciustól hazai és nemzetközi reklámkampányt indít, amely minden csatornán hirdeti majd a nyári világversenyt. A reklámkampányok mellett rendezvények sora előzi meg a világbajnokságot, azt az üzenetet erősítve, hogy Magyarország nem csupán szervezőként, hanem házigazdaként várja az ide érkezőket – tájékoztattak a szervezők.

Kiemelt sportesemények Magyarországon 2017-ben

Május 6–7. Női Kézilabda Bajnokok Ligája, négyes döntő, Budapest
Május 25–27. Férfi Vízilabda Bajnokok Ligája, hatos döntő, Budapest
Július 14–30. FINA Világbajnokság, Budapest, Balatonfüred
Július 23–29. Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF), Győr
Július 28–30. Forma–1 Magyar Nagydíj, Budapest, Mogyoród
Augusztus 7–20. FINA Masters Világbajnokság, Budapest, Balatonfüred
Augusztus 28.–szeptember 3. Cselgáncs Világbajnokság, Budapest