Forró a helyzet a görög szállodáknál is

Forrás: turizmus.com

 2020. április 14. 13:05

Katasztrófa előtt áll Görögország legfontosabb gazdasági ágazata, a turizmus – írja több német lap a dpa jelentése alapján.

A görög hotelkamara közel 4,5 milliárd euróra becsüli a szállodák forgalomveszteségét az év végéig. Egy nemrég megjelentetett felmérés szerint a szállodatulajdonosok 65 százaléka tart attól, hogy csődbe megy, 45 ezer munkahely már megszűnt az ágazatban.

A görög hotelkamara elnöke, Alexandros Vassilikos április 13-án egy online sajtótájékoztatón azt mondta, a turisztikai szolgáltatóknak gyakorlatilag nulla bevétele van, a szállodák SOS-jelzéseket küldenek ki. Véleménye szerint a görög államnak adókedvezményekkel és kedvező kölcsönökkel kellene segítenie az ország legfontosabb ágazatát. A kamara becslése szerint mintegy 1,8 milliárd euró gyorssegélyre lenne szükség. „Most segíteni kell a szállodáknak, hogy holnap a saját lábukra tudjanak állni” – mondta Vassilikos.

45 ezer munkahely már megszűnt a görög turizmusban

Fotó: 123rf

A szállodaipar, a turizmus és a kapcsolódó szolgáltatók a görög gazdaság mintegy 30 százalékát teszik ki. Az ágazat az elmúlt években jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az ország legyőzze a súlyos pénzügyi válságot. A hotelkamara adatai szerint 2019-ben 33 millió turista érkezett Görögországba.