Az aranylistás budapesti luxusszálloda igazgatója örül a konkurenciának

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2024. február 14. 17:03

A Condé Nast Traveler szerkesztői tavaly év végén összegyűjtötték kedvenc szálláshelyeiket. Az aranylistára a budapesti Four Seasons Hotel Gresham Palace is felkerült, amelyet egy éve Thibaut Drege vezet, akit az elismerésről, a budapesti luxusszállodák piacáról és terveikről kérdeztünk.

Mit jelent önöknek a világ egyik vezető turisztikai magazinjának elismerése?

Hatalmas megtiszteltetés, hogy bekerültünk a világ 75 legjobb luxusszállodája közé. Európából mindössze 25 hotel szerepel a listán, és köztük egyetlen magyarként a mi szállodánk. Kicsit olyan értékű ez, mint az Oscar-díj a színészeknek vagy a Michelin-csillagok az éttermeknek, hiszen a hotel- és luxusipar szakértői ismertek el bennünket, akik hosszú évek óta dolgoznak a szakmában. S nemcsak a csapatomnak, a kemény munkájuknak az elismerése ez, de a Four Seasons márkának és Budapestnek, mint desztinációnak is.

fourseasons

A világ 75 legjobb luxusszállodája közé választották a budapesti Four Seasonst

Fotó: Four Seasons Hotel Gresham Palace

Egy éve érkezett Magyarországra, mi változott azóta a szálloda életében?

A szálloda évek óta az egyik legjobb, legkülönlegesebb ház Budapesten, sőt úgy gondolom hogy a Four Seasons-csoporton belül és Európában is. Minden nap csodálom a szépségét, egyedülálló hangulatát, amikor belépek. Az utóbbi egy évben rengeteget dolgoztunk a háttérben. Apró változtatás például az új egyenruhák bevezetése, de szélesítettük az étel- és italkínálaton is, illetve a Kollázs étterem koncepcióját kicsit átalakítottuk. A 2024-es évre is sok tervünk van: a Múzsa bárra koncentrálunk majd, illetve nyitunk egy privát vendéglátó részt is, mellyel szintén különleges terveink vannak – érdemes lesz időről-időre benézni hozzánk. Haladunk a szálloda felújítása felé is, de az nyilván egy nagyobb projekt lesz.

NÉVJEGY

A francia származású Thibaut Drege szállodai éttermi igazgatóként dolgozott többek között Svájcban és Kínában, mielőtt 2018-ban csatlakozott a Four Seasons lánchoz a párizsi George V. szállodaigazgatójaként. Irányítása alatt a ház vendéglátása megőrizte összesen öt Michelin-csillagát; Európában az egyetlen szálloda, amely három Michelin-csillagos étteremnek ad otthont. 2023 elején nevezték ki a Four Seasons Gresham Palace Budapest igazgatójának.

Emellett pop-up eseményeket is szervezünk, a karácsonyi időszakban például volt egy együttműködésünk egy helyi művésszel, aki az egész épületet újradekorálta – ez nagyszerű módja annak, hogy bemutassuk, mit kínál Magyarország az ide érkezőknek.

De a kiemelt célom az volt, hogy megerősítsem a csapatot. Fontos a kollégák gondolkodásmódja, hogy igazi kapcsolatot teremtsünk a vendégekkel, mert csak így tudjuk elérni, hogy kötődjenek a szállodához, a desztinációhoz és ajánlják másoknak is, vagy éppen visszatérjenek.

Előző munkahelye a legtöbb Michelin-csillaggal rendelkező európai hotel volt. Célja, hogy Budapesten is megszerezzék a csillagot?

Az előző szállodámban három Michelin-csillagos étterem is volt, itt azonban nem feltétlenül a csúcsgasztronómiára koncentrálok. A Múzsa szerintem az egyik legjobb bár Európában, és azon dolgozunk, hogy bekerüljünk a top 50 legjobb bár közé. A bár kapcsán van egy izgalmas gasztrokoncepciónk, ezen dolgozunk jelenleg.

fourseasons

Szeretnék, ha a Múzsa bár bekerülne Európa legjobbjai közé

Fotó: Four Seasons Hotel Gresham Palace

A Kollázzsal, a francia brasserie-nkkel nem célunk a csillag megszerzése, ettől függetlenül szerintem egy fantasztikus étterem, remek visszajelzéseket kapunk a vendégektől. Jelenleg tehát nem célom a Michelin Guide-ba kerülni, hanem próbálom megerősíteni a jelenlegi adottságainkat. Elképzelhető, hogy a jövőben létrehozunk valami újat a szállodában, és megpróbáljuk az ételkínálatunkat a csúcsgasztronómia felé mozdítani, és akár egy Michelin-csillag is benne van a pakliban… – ez még a jövő zenéje.

Mekkora konkurenciát lát a Budapesten újonnan nyíló luxusszállodákban?

Természetesen konkurenciaként tekintek minden újonnan nyitó luxusszállodára, azonban ennél kicsit árnyaltabb a kép. Bár versenytársaink, én inkább partnerként tekintek rájuk. Segítik a desztinációt, magasabbra pozicionálják Budapestet, mint felső kategóriás úti célt. Ezért tulajdonképpen nagyon örülök, amikor új szereplő lép be a piacra, úgy érzem, segít minket abban, hogy a luxus utakat választó turisták a bakancslistájuk élére tegyék a fővárost. Úgy látom, hogy most nagy lendületben van a város, s a következő években egyre előrébb kerül a luxusdesztinációk listáján. Rendkívül optimista és pozitív vagyok ezzel kapcsolatban.

Miben tud a Four Seasons mást nyújtani, mint a többi budapesti luxushotel?

Minden luxusszálloda nagyon különböző és kínál valami különlegességet, amit a többi nem. Nekünk előnyünk egyrészt a kiváló lokációnk a Duna partján, csodás panorámával, illetve a gyönyörű szecessziós épületünket is érdemes megemlíteni.

fourseasons

A Four Seasons egyik versenyelőnye a kiváló lokációja

Fotó: Four Seasons Hotel Gresham Palace

Emellett a csapatunk minden egyes tagja rendkívül elkötelezett a szálloda mellett, a szolgáltatások színvonala, a pozitív légkör és a vendégekkel való bensőséges kapcsolat kialakítása pedig sok év kitartó munkája. Vannak kollégáim, akik a szálloda megnyitása óta velünk vannak, a legtöbben érzelmileg is erősen kötődnek a márkához, a filozófiánkhoz, a munkahelyi kultúránkhoz – ezt pedig megmutatják, átadják a vendégeknek is. Ez az, ami megkülönböztet bennünket sok másik hoteltől.

Miben változott a szállodaipar az utóbbi időben, mire kell kiemelten figyelniük?

Az emberek többsége ma már nem csak helyeket, desztinációkat, szállodákat keres, hanem élményeket. Ez olyan apró, de alapvető szolgáltatásokat is magába foglal, mint például a reggeli, de fontos az is, hogyan építjük be a vendégeink itt tartózkodásába az élményszerzést. Csapatunk tagjai igyekeznek különleges figyelemmel fordulni a nálunk megszállók felé, személyre szabott törődéssel, minden egyes interakciónál: legyen az egy koktél rendelése a bárban, vagy egy kezelés a spában. A gondoskodás, melyet az étteremben és a szobák előkészítése során tanúsítunk. Ez talán a legfontosabb. Amikor találkozom a vendégekkel, természetesen mindegyikük elmondja, hogy mennyire ízlettek neki az ételek, milyen gyönyörű a szálloda és el vannak bűvölve Budapesttől, de ami igazán megérinti őket, az, hogyan gondoskodtunk róluk. Ódákat zengnek a reggeliztető pincérről, a pultosról, a takarító személyzetről, akik mindent megtettek, hogy kellemesen teljenek a napjaik Budapesten.

Mennyiben számítanak a belföldi vendégkörre?

Éttermünk és bárunk vendégeinek több mint 75 százaléka a szállodán kívülről érkezik. Sokan közülük helyiek, így igyekszünk az újításainkkal őket is megszólítani. Ez azért is fontos számomra, mert hiszem, hogy a szállóvendégek többsége szeretne a helyiekkel is megismerkedni utazás közben.

fourseasons

A szálloda Kollázs éttermét sok magyar vendég is felkeresi

Fotó: Four Seasons Hotel Gresham Palace

Biztatnék minden gasztroélmény-keresőt, hogy bátran látogasson el hozzánk! Ugyan sokan tartanak attól, hogy nem tartoznak ehhez a miliőhöz, de mi bebizonyítjuk, hogy nem így van. Ha elfogyasztanak nálunk egy sütit, kávét, vagy esetleg egy italt, kicsit belekóstolhatnak a luxusba, egy időre beléphetnek ebbe a varázslatos világba és különlegesnek érezhetik magukat.

*

Az interjú rövidített változata megjelent A turizmus 50 fontos szereplője & top 10 polgármester, szakmai szövetség és fiatal 2023 című kiadványunkban. Ha szeretné megrendelni a top 50-es kiadványt, itt teheti meg.