Fővárosi fizetések: sereghajtó a vendéglátás

Forrás: turizmus.com

 2020. november 04. 15:24

A fővárosban az idei első félévben is a vendéglátás szektorban lehetett hazavinni a legalacsonyabb fizetéseket, de ha csak a szellemi foglalkozásúakat nézzük, valamivel kedvezőbb a kép.

A KSH adatai szerint 2020 második negyedévében változatlanul a fővárosban dolgozók átlagkeresetei voltak a legmagasabbak, elérték az 512 000 forintot. A legalacsonyabb, bruttó 278 140 forintos átlagkeresete a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetek alkalmazottainak volt – írja a Növekedés.hu.

Csak a fővárosban, illetve Győr-Moson-Sopron megyében (412 190 forint) haladta meg a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete az országos átlagot (406 820 forint).

A vendéglátásban továbbra is 200 ezer Ft alatt van a nettó átlagkereset

Fotó: 123rf

A KSH adatai alapján az idei első félévben Budapesten az egyes ágazatok közül a legjobban a pénzügyi szolgáltatás területe fizetett, a második helyen az információ és kommunikáció terület végzett. A legalacsonyabb fizetéseket a vendéglátás szektorban lehetett hazavinni.

A fővárosi nettó átlagkereset – a közfoglalkoztatottak nélkül – 329 ezer forint volt 2020 első félévében, míg a szellemi foglalkoztatottaké ezt 20 százalékkal meghaladta és 393 ezer forintot tett ki. A budapesti szellemi foglalkoztatásúak bére számos ágazat esetében érezhetően magasabb.

Forrás: KSH/Növekedés.hu


A lap arra is kitér, hogy a gazdaság újraindulása, a korlátozó intézkedések feloldása és a nyári belföldi turizmus felpörgése országos szinten pozitívan hatott a foglalkoztatottságra.