Franciaországban a turizmus fellendítse lehetetlen küldetésnek látszik

Forrás: turizmus.com

 2021. december 22. 17:03

Az UMIH, a francia szállodai és éttermi szakszövetség elnöke szerint a turizmus fellendítése az új korlátozások mellett lehetetlen küldetés lesz: egy új sivatagi átkelés előtt állunk, sok bizonytalansággal.

A szálloda- és étteremtulajdonosok valóban aggódhatnak az elmúlt napokban történt lemondások, a forgalom visszaesése és az év végi ünnepségek elmaradása miatt - derült ki a VIMOSZ hírleveléből.

Az UMIH által végzett felmérés szerint - amelyre 3261 tagvállalatuk válaszolt - majdnem minden második (47%) 10 és 30% közötti, majdnem minden harmadik (30,5%) pedig 30 és 50% közötti becsült forgalomkiesésről számolt be decemberre vonatkozóan.

A francia szállodai és éttermi szakszövetség felmérése alapján a vendéglátósoknál a forgalomkiesés eléri a 70%-ot, de a szállodáknál is jelentős visszaesés érezhető

Fotó: 123rf.com

A vendéglátósok esetében pedig a forgalomkiesés egészen nagy, eléri a 70%-ot. A szakszövetség elnöke szerint az ágazat szinte teljesen lenullázódott. Egyúttal fel is szólította a francia kormányt, hogy stabilizálja a helyzetet és figyelmeztesse a védettségi igazolvány megfelelő ellenőrzésére és az egészségügyi protokollok szigorú betartására a vendéglátóegységeket, különben az egész turisztikai ágazat megrendül.

A másik turisztikai szövetség (GNI) felmérése szerint 10 szakemberből 9 mondja azt, hogy a járvány 5. hulláma ellen hozott egészségügyi intézkedések miatt lemondásokat regisztráltak az ügyfeleik részéről, "rémálomszerű" helyzetről beszélve. Az üzletek felénél a forgalomkiesés elérte az 50%-ot, míg a lemondási hullám az év végi ünnepségeket érintette a legjobban.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a francia gazdasági minisztérium által az éjszakai szórakozóhelyek számára bejelentett támogatási intézkedéseket - 100%-os fixköltség-támogatás, részleges, fennmaradó költségek nélküli tevékenység és a társadalombiztosítási járulékok alóli mentesség - ki kellene terjeszteni az ágazat valamennyi vállalkozására. Hiszen függetlenül attól, hogy a vállalkozásokat a kormány döntése alapján most nem zárják be, a bevezetett egészségügyi intézkedések ugyanolyan hatást váltanak ki náluk is.