Friss kutatás az osztrákok idei utazási terveiről – Magyarország profitál a trendekből

 2014. március 13. 15:33

Az osztrákok idei utazási terveiről – a Magyar Turizmus Zrt. közreműködésével megvalósult – március 12-én publikált friss tanulmányt mutattak be Bécsben.

A komoly szakmai- és sajtóérdeklődés mellett tartott tájékoztatón elhangzott, hogy az osztrákok utazási kedve 2014-ben töretlen, a lakosság 89 százaléka (!) tervezi, hogy idén külföldön tölti szabadságát, míg tavaly ilyenkor „csak" 74 százalékuk válaszolt így. A válaszadók 46 százaléka már konkrét úti célt is foglalt magának. A január végén, február elején zajló közvélemény-kutatás idején az utazást tervező osztrákok 10,7%-a már konkrét foglalással rendelkezett Magyarországra, vagy hazánkat jelölte meg mint „biztos idei úti célt". További 11,6 százalékot pedig „érdekli" egy magyarországi nyaralás/üdülés. Népességarányosan a „biztos érdeklődők" száma 400 ezer fő, ami az MT Zrt. ausztriai képviseletének értékelése szerint, az elmúlt évek rekorderedményeinek megismétlődését, sőt akár túlszárnyalását is jelentheti az osztrák beutazóforgalmunkat illetően.

Népszerűek az egyéni szervezésű utak, szervezett csomagtúrát csak a lakosság 18%-a tervez foglalni, míg tavaly ilyenkor 21 százalékos volt ez a részarány. Az osztrákok 76 százaléka legalább annyit, vagy többet tervez nyaralása során elkölteni, mint az elmúlt évben. Az átlagos utazási kiadás háztartásonként idén 2500 euró körül várható, ugyanakkor a válaszadók több mint harmada 3000 eurónál is többet szán idén az utazási kiadásaira. Jelentős, 13 százalékos részarányt képviselnek azok, akik 5000 eurónál is nagyobb kiadást terveznek, így a luxuskiadásokat magának megengedő szegmens tovább bővül. Az utazási motivációk közül a strandolást és fürdőzést a városlátogatás követi a népszerűségi sorrendben. A kutatás szerint jelentősen nőtt a kulturális indíttatású érdeklődést megjelölők száma is. Legtöbb esetben az internet, valamint az ismerősök, barátok ajánlása alapján történik meg az üdülési célpont kiválasztása. Érdekesség, hogy a közösségi média szerepe az utazási döntések meghozatalában egyelőre csekély mértékű az osztrákok körében, a válaszadóknak alig 3 százaléka  jelölte meg ezt a területet, mint az utazási döntést befolyásoló fórumot. Összességében 2014-ben az osztrákok még a tavalyinál is többet fognak utazni, többet is fognak utazásaik alatt költeni, s Magyarország továbbra is keresett úti cél lesz.

Az ausztriai turisztikai külképviseleteket tömörítő Corps Touristique Austria (www.corps-touristique.at), a kremsi IMC tourismFACTORY kutatóintézet (www.tourismfactory.at) és a Statistik Austria (www.statistik.at) képviselőinek közös sajtótájékoztatóján bemutatott prezentáció letölthető az MT Zrt. ausztriai képviseletnek szakmai oldaláról, innen: http://at.gotohungary.com/dokumentumok (Piackutatás).

(A képen balról jobbra Kovács Balázs az MT Zrt. ausztiai külképviselője, valamint Johann Ostertag és Dr. Peter Laimer a Statistik Austria turizmus-szakértője és igazgatója.)