Egymásra utaltak a fürdők és a szállodák

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 21. 19:08

A Magyar Fürdőszövetség közgyűlésén Hegedűs Attila, a BDO Magyarország ügyvezetője moderálta azt a beszélgetést, amelyen Kovacsics Imre, a Magyar Fürdőszövetség alelnöke és Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke járta körül a fürdők és szállodák együttélésének témakörét.

A nyári szezonnal kapcsolatban Baldauf Csaba elmondta, hogy több vendég is volt, mint amire számítottak. A nehézséget az okozta, hogy kevés dolgozóval kellett helytállni ekkora forgalom mellett. A 95%-ban belföldi vendégek között ugyanakkor a külföldi all inclusive-nyaralásokhoz szokott utazóktól a SZÉP-kártyával érkezőkig igen széles volt a paletta. A szállodák örvendetes módon árat is tudtak emelni, ugyanakkor a 2019-es 3 és 4 csillagos kapacitások 20%-a még mindig zárva tart. "Ez egy embert próbáló időszak volt, és a helytállást nagyon meg kell köszönni a kollégáknak" – hangsúlyozta Baldauf.

Balról jobbra: Baldauf Csaba, Hegedűs Attila és Kovacsics Imre

Fotó: turizmus.com

Kovacsics Imre azt emelte ki, hogy jelentős különbség volt a nyári forgalomban attól függően, hogy külföldi vagy belföldi vendégkörre építő fürdőről van-e szó, mivel a külföldiek beutazása problémás volt sokáig. A belföldi forgalom alakulását előnyösen befolyásolta az egyenletes meleg idő, ugyanakkor bizonyos szabadvizek – például folyók, bányatavak – konkurenciát jelentettek, mivel oda a nyár elején még nem kellett védettségi kártya.

A jövőt illetően Kovacsics Imre azt tartja a legfontosabbnak, hogy a döntéshozók időben tájékoztassák a szakmát bármilyen tervezett intézkedésről.

Baldauf Csaba hozzátette, bízik abban, hogy nem lesznek ősszel újabb lezárások, arra készülnek, hogy folyamatosan dolgozni fognak bizonyos szigorítások mellett. Már vannak is karácsonyi, szilveszteri foglalásaik.

Ha mégis jönne egy lezárás, akkor „ennek az ágazatnak évekre annyi" – közölte, majd hozzátette, hogy a hitelmoratóriumról szóló rendeletet még a bankjuk sem tudja értelmezni. Az MSZÉSZ felmérése szerint egyébként a moratórium lejárta után tovább fog nőni azon szállodák száma, amelyek kénytelenek lesznek bezárni.A jövőre vonatkozóan Kovacsics Imre a fürdők és a szállodák kölcsönös egymásra utaltságát hangsúlyozta. Szerinte a fürdővel kapcsolatos fejlesztéseket a fürdős és szállodai szakembereknek együttműködésével kell meghatározni, el kell dönteni, ki a célcsoport, belföldi vagy külföldi vendég, és gyógyítani vagy szórakoztatni akarunk.

Baldauf Csaba hozzátette, hogy értelmes párbeszédet kell folytatni a sok vendéget küldő szállodák és a helyi fürdő között, a lényeg, hogy minden érintett és a vendégek is elégedettek legyenek. Jó példaként említette az osztrák fürdőhelyeket, ahol a fürdő működtetésével nem a szállodáknak kell foglalkozniuk, viszont garantáltan vendéggel látják el a fürdőt.

Mindketten egyetértettek abban, hogy jól működő, állami forrásokkal megtámogatott TDM-, vagy más hasonló szervezetekre lenne szükség, amelyek a belföldi promóciót végeznék.

Baldauf Csaba szerint szükség lenne külföldön jobban megismertetni gyógyvizeink gyógyhatását, a Hévízi-tó már Bécs után sem túl ismert, „világhírünk" relatív – közölte. Hozzátette, hogy nálunk sokkal gyengébb vizekkel rendelkező országok már előttünk járnak a poszt-Covid-programokkal, ebben az államnak is nagyobb szerepet kellene játszania.A fürdők mindennapjait nagyban megkönnyítené, ha a már régóta kért áfacsökkentés megvalósulna az ágazatban, ez csupán 15-17 milliárd forint kiesést jelentene a költségvetésnek. „A témában 30 levelet írtunk az én alelnökségem alatt, mégsem történt semmi – közölte Kovacsics Imre, hozzátéve, hogy nem valósult meg az a 35 milliárdos állami segélytervük sem, amely jelentősen megkönnyítette volna az újranyitást. Elhangzott az is, hogy a koronavírus-járvány negatív hatásai mellett immár egyre égetőbb problémát jelent az első Széchenyi-terv idején épült fürdők időszerű felújítása.