Fürdőszövetségi tervek

Forrás: Turizmus Panoráma

 2015. november 24. 16:59

A fürdők működését meghatározó rendelet véglegesítése mellett egyéb témák, így az újonnan megnyíló pályázati lehetőségek, valamint a magyar gyógyvizek és fürdőkultúra hungarikummá nyilvánítása is napirendre kerülnek a Magyar Fürdőszövetség szerdán kezdődő kétnapos közgyűlésén, Harkányban.

A Magyar Fürdőszövetség figyelmének középpontjában továbbra is a fürdők működését meghatározó 37/1997-es rendelet módosításának pontosítása, véglegesítése áll, a fürdőszakmai szempontok érvényesítésével. A közgyűlésnek két kritikus pontot kell még tisztáznia: további egyeztetésre van szükség a medencefelügyelői munkakör beillesztése kapcsán, hogy ezt a pozíciót ne csak OKJ-s végzettségű munkaerővel lehessen betölteni, valamint a vízminőség ellenőrzésének gyakoriságát illetően is – tájékoztatott Czeglédi Gyula, a Magyar Fürdőszövetség elnöke.

 

Stratégiai megállapodás

A szövetséget érintő ügyek megvitatása után, a második napon, konferenciát és szakmai fórumot tartanak. Ennek részeként, a tervek szerint stratégiai megállapodást ír alá a Magyar Turizmus Zrt. és a Magyar Fürdőszövetség, valamint, Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár ad tájékoztatást a fürdők előtt megnyíló, kiemelten kutatásfejlesztési pályázati lehetőségekről.

Ezen a napon adják át Az Év Fürdője díjakat, valamint az új minősítéseket is az év második felében minősített fürdők számára.

 

Számvetés a bizottságokban

A szakbizottsági munkára, a szakmai feladatok kisebb csoportokban történő megbeszélésére egész évben nagy hangsúlyt fektettek.

Cze

Czeglédi Gyula

A marketingbizottság idén több nagyrendezvény (Strandok Éjszakája, Magyar Fürdőkultúra Napja, Turizmus Világnapja) előkészítésében, szervezésében és koordinálásában vállalt szerepet. „Szeretnénk, ha az aktivitás tovább folytatódna, a tagok részéről ugyanis egyre nagyobb igény mutatkozik a közös szervezésű rendezvényekre, melyek a hazai fürdőkre, az ottani gyógyulási és szórakozási lehetőségekre irányítják a figyelmet" – hangsúlyozta az elnök.

A humánerőforrás szakbizottság javaslatokat dolgozott ki a választmány és a közgyűlés számára az OKJ-s uszodamester és a hasonló kompetenciával bíró medencefelügyelői munkakör kialakításával kapcsolatban, továbbá vállalta a medencefelügyelői munkakör képzési tematikájának megszervezését.

Az orvosi szakbizottság részéről kiemelt fontosságú a rendelkezésre álló kutatások szövegének köznyelvre való átültetése, többek között azért, hogy
azokat a Magyar Turizmus Zrt. marketingcélokra hasznosíthassa, a külföldi piacokon is eladhatóbbá téve az egészségturizmust.

A gazdasági bizottság kiemelt feladatai közé tartozik az adatgyűjtés problematikájának rendezése. „Komoly célkitűzésünk, hogy a fürdők forgalmáról és árbevételéről éppúgy havi rendszerességgel jelenjenek meg adatok, mint a szálláshelyekről" – mondta az elnök, hozzátéve, hogy a KSH munkatársai a közgyűlésre is meghívást kaptak.

A minősítő szakbizottság az év során folyamatosan végzi munkáját, ennek eredményeként kerülhet sor az új minősítések átadására.

 

Első lépések a hungarikummá válás útján

A Magyar Fürdőszövetség véleménye szerint a magyar gyógyvizek és az arra épülő fürdőkultúra olyan nemzeti értéket képviselnek, amely megfelel a hungarikum kritériumának, ezért még tavasszal, a szervezet nyíregyházi közgyűlésén kezdeményezték beemelésüket a hungarikumok közé. A konkrét munka kezdeteként a fürdőszövetség és a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége október 7-én stratégiai megállapodást írt alá, mely fontos mérföldköve a hosszú, több fázisból álló folyamatnak.

„A gyógyfürdőzés és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások gyógyító hatása nem vitatható, de a fogalom dokumentációjához, valamint széles körben való elfogadásához komoly szakmai műhelymunkára lesz szükség, a folyamat egy-két évet is igénybe vehet" – nyilatkozta lapunknak Czeglédi Gyula, akinek meggyőződése, hogy a hungarikummá nyilvánítás a kínálat nemzetközi piacra vitelét, új piacok megszerzését is segítheti.