Fürjbőr, zöldséghéj és csalán a Nobel-díjátadó menüjében

Forrás: turizmus.com

 2016. december 12. 11:34

A Nobel-díjátadó menüjét mindig különleges figyelem kíséri. Idén a természet, az évszakok körforgása és a pazarlás kivédése volt a fő téma, természetesen igazodva a svéd alapanyagok felhasználásához – ez minden évben kötelező – és a legújabb gasztronómiai trendekhez.

Az előétel szénen sütött tengeri rák és fésűkagyló volt, csalánnal, medvehagymával és ecetes lében eltett paradicsommal, retekkel és zsázsalevelekkel. Hozzá Taittinger pezsgővel koccintottak.

 

Előétel / Fotó: Dan Lepp Nobel Media AB

Főételnek fürjet választottak, zöld káposzta darabokkal befedve, fekete fokhagyma és póréhagyma porral, csicsókával, brokkolival, karfiollal és erdei gombákkal, de nem hiányzott a tányérről a szárnyas pirított bőre sem, mustármagos szósszal és ropogós zuzmóval. Különleges chiantit kortyoltak hozzá.

Főétel / Fotó: Dan Lepp Nobel Media AB


A desszert fő alapanyaga a sudachi volt, amely egy savanykás japán citrusfajta, narancssárga törpemálna szorbet és krém kísérte, citromos habcsók,valamint miszótörmelék tette különlegessé. Italnak Moncaro Tordiruta Passito 2007-est választott hozzá a sommelier.

Desszert / Fotó: Dan Lepp Nobel Media AB


Természetesen vegetáriánus változata is volt a menünek, ami többek között zellergumóból és sárgarépából állt.

Sayan Isaksson Michelin-csillagos séf és Daniel Roos cukrász voltak a csapat kreátorai, őket már második éve bízzák meg ezzel a feladattal. Egy éve készülnek erre a vacsorára. Először három menüjavaslatot nyújtanak be, zsűrizésre, ebből kettőt elkészítenek, amelyekből aztán kiválasztják a végleges menüt.

Ennek az évnek a témája a természet és a különböző évszakok voltak. Ez a téma a kísérő zenében, a dekorációban és az ételekben is végig vonult. Az asztalokat díszítő pasztell, pezsgő színű virágok hasonlítottak egy nyári virágos mezőre. A virágokba a főasztalon fénydiódákat fontak be, melyek villódzása követte a zene ritmusát.. Nagyon fontos szempont volt, hogy a nyersanyagok minden részét felhasználják, ezért építették be a menübe a zöldségek héját és a csirkebőrt is. Érdekes újításnak számít, hogy a régi konzerválási módszereket ismét alkalmazzák. Ezért használtak szárított csalánt, medvehagymát és gombákat, ecetben eltett paradicsomot. Sayan Isaksson visszanyúlt a régi svéd konzerválási módszerekhez: ilyenek például a besózás, füstölés, ecetes lében való eltevés. De mindvégig a japán hatás érződött a menün. Isakssonnak több japán étterme is volt, egy közülük Michelin-csillagos.

Néhány érdekes adat: 1300 vendéget hívtak meg, és 260 pincér dolgozott ezen az estén. Nekik hosszadalmas teszteket kell teljesíteniük, mivel a felszolgálás fizikailag nagyon megerőltető. Egy hosszú lépcsőn kell levonulni a nehéz tányérokkal. A vacsorához a porcelánkészlet mindig 7 ezer darabból áll, 5400 poharat és 10 ezer darab evőeszközt használnak a vendégek.

A Stadshuset Kék termében (Blå hallen) tartották az ünnepélyes ceremóniát. Szombat este a plafon is kékes színben játszott, ez is beleillett a nyári mező koncepciójába.