Füstmentesek maradnak a teraszok a Baleár-szigeteken

Forrás: turizmus.com

 2022. október 04. 10:54

Marad a koronavírus-járvány alatt bevezetett dohányzási tilalom az éttermek és a bárok szabadtéri részein a Baleár-szigeteken. Jövőre egész Spanyolországban megszigorodhat az ezzel kapcsolatos szabályozás.

A dohányzási tilalmat a pandémia alatt vezették be azzal a céllal, hogy az emberek ne csoportosuljanak a vendéglátóhelyek előtt. A szigetek kormánya most úgy döntött, hogy a járvány elmúltával sem törli el a rendelkezést – írja az RND.

Ugyanilyen szabályozás lesz érvényben Katalóniában is, emellett országos szinten is készül egy terv, amely a dohányzás elleni küzdelmet célozza. Ennek keretében Spanyolország egy dohányzásellenes törvényt is elfogadhat az év végén, amely 2023-ban már hatályba is léphet. A cél, hogy az országban 2025-re számottevően, a 2010-es érték 30 százalékára csökkenjen a dohányzók száma.

Palma de Mallorca éttermi teraszain is érvényben marad a dohányzási tilalom

Fotó: 123rf.com

Spanyolországban már számos területet füstmentes övezetté nyilvánítottak. A Baleár-szigetek mellett többek között Barcelona, a Kanári-szigetek, Baszkföld, Galicia, Andalúzia és Valencia tengerpartjain van érvényben dohányzási tilalom.

Az önkormányzatok egy ideje hivatkozhatnak egy nemzeti törvényre, amely lehetővé teszi a dohányzás betiltását, valamint 2000 euró összegig pénzbírság kivetését a szabálysértőkre. Barcelonában ennél jóval alacsonyabb, mintegy 30 euró a bírság, a Baleár-szigeteken pedig még lazább az ezzel kapcsolatos gyakorlat, a rendelkezés inkább csak ajánlás, a szabály be nem tartásáért nem lehet bírságolni.