Gál István lett az MSZÉSZ Dél-alföldi régiójának vezetője

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 22. 18:06

Rekordszámú résztvevővel, 19 szálloda és több mint 40 társult tag részvételével zajlott a MSZÉSZ Dél-alföldi régió ülése a szeptember 22-én, az Aranyhomok Business-City-Wellness Hotel Kecskemétben, ahol tisztújításra is sor került.

A nagy érdeklődés mellett megtartott ülésen Gál István szállodaigazgató köszöntette az egybegyűlteket. A házigazda üdvözlő szavai után, a régióüléseken megszokott módon a szállodai beszámolók következtek a nyári eredményekről és az őszi kilátásokról. A foglalási ablak lerövidülése miatt a szakemberek egyelőre nem látják, novemberben és decemberben milyen forgalom várható, jelenleg, talán pont emiatt, az év végi, ünnepi időszakra sem erős még a foglalási kedv.A foglaltsági mutatók mellett az energiaár-drágulás miatt kifejezett aggodalom volt a hozzászólások központi témája, a szabadidős vendégeket fogadó szálláshelyeket a kereslet várható alakulása miatti félelmüknek is hangot adtak – tájékoztatta szerkesztőségünket a régióülésről Juszkó Anita, a Four Points by Sheraton Kecskemet Hotel & Conference Center igazgatója.

Élénk érdeklődés mellett zajlott a régiós ülés

Fotó: turizmus.com

A régió tagjai körében eszközölt, az ülésen ismertetett fejlesztések szinte kivétel nélkül az energiahatékonysághoz kapcsolódtak: a szálláshelyek napelem telepítéséről, hőszivattyús rendszerre való átállásról, a külső nyílászárók árnyékolásáról számoltak be a résztvevőknek.

Az ülés meghívott vendége, Simon István, az NRGMarket Plusz Kft. energiahatékonysági tanácsadója szintén a résztvevőket leginkább foglalkoztató témát, az energiagazdálkodást állította előadása edukatív jellegű előadása középpontjába. Részletezte, mit nyerhetnek a vállalkozások az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) segítségével, valamint igyekezett felhívni a résztvevők figyelmét arra, milyen nagy jelentősége van az épületek komplex energiahatékonysági auditjának az energiamegtakarítási potenciál feltárásában.

Simon István, az NRGMarket Plusz Kft. energiahatékonysági tanácsadója

Fotó: turizmus.com

A hallgatóság megismerhette az EKR hazai bevezetésének céljait, az igénybe vehető kedvezményeket, a megtakarítások hitelesítésének és ellenőrzésének módjait. A szakember felsorolta az EKR-ben elszámolható intézkedések körét, mintapéldán keresztül bemutatta az EKR tervezés lépéseit. Kitért arra is, hogy egy-egy beruházás megvalósítása hosszabb távon mekkora pénzbeli megtakarítást jelenthet a vállalkozások életében.

Az izgalmas előadás után a társult tagok bemutatkozása következett, a közvetlen kapcsolatfelvételre a két kávészünet teremtett lehetőséget.

A kerekasztalbeszélgetés szintén érdekes témát boncolgatott. Balázs Györgyi, az Accent Hotels HR igazgatója, Balla Máté, a Kapca Café & Bistro Szeged tulajdonosa és Szabó Mihály Hunguest Hotel Forrás Szeged igazgatója beszélgetése során arra kereste a választ, hogyan lehet visszaszerezni a szakma elismertségét a munkavállalók körében.

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a meglévő munkaerőnél a motiváció fenntartására és a bizalomépítésre egyaránt nagy szükség van, akár személyes beszélgetéseken, akár képzéseken keresztül.

Egyetértés mutatkozott abban is, hogy az utánpótlás megnyeréséért nemcsak a középiskolákban kell lobbizni, a szakma iránti kíváncsiságot már fiatalabb korban fel kell kelteni.

Baldauf Csaba, az MSZÉSZ elnöke

Fotó: turizmus.com

Baldauf Csaba, az MSZÉSZ elnöke prezentációjában a Dél-alföldi régió mutatóit ismertette. Elhangzott: 2019 júliusában 3838, 2022 nyarán pedig már 4026 szoba várta a régióba érkező vendégeket. Jó hír, hogy a külföldi vendégéjszakák száma 2022-ben megegyezett a 2019-ben mért adattal, a belföldi vendégéjszakák száma azonban messze elmarad a három évvel ezelőttitől. Összességében örömteli, hogy az idei év első 8 hónapjában a régióban mért 46,6 százalékos kihasználtság majdnem megegyezik a 47,1 százalékos, országos szinttel. Baldauf Csaba előadásában a szövetség lobbitevékenységéről is beszámolt, valamint felhívta a tagok figyelmét a szakmai pályázati lehetőségekre.

Az MSZÉSZ új dél-alföldi elnöksége: Gál István régióvezető (középen) Szabó Mihály (b) és Balla Máté (j) régióvezető-helyettesekkel

Fotó: MSZÉSZ

A régióülés utolsó napirendi pontjaként került sor a tisztújításra. A tagság régióvezetőnek Gál Istvánt, az Aranyhomok Business-City-Wellness Hotel igazgatóját választotta 2023. január 1-jei hivatalba lépéssel, a két régióvezető-helyettes Balla Máté, a Kapca Café & Bistro Szeged tulajdonosa és Szabó Mihály, a Hunguest Hotel Forrás Szeged igazgatója lett.