Galilei-világpremier a Pannon Csillagdában

Forrás: turizmus.com

 2015. július 09. 13:29

A bakonybéli Pannon Csillagdában július 8-án tartották a sajtópremierjét annak a nemzetközi produkcióban elkészült planetáriumfilmnek, mely Galileo Galilei életét és felfedezéseit mutatja be, Acta Galilei címmel.

A film olyan szervezetek közreműködésével készült, mint a Vatikáni Csillagvizsgáló, a Firenzei Galilei Múzeum, a páduai és a firenzei egyetemek, a Firenzei Csillagvizsgáló, a Francia Akadémia római intézete és még sok más rangos szervezet a tudomány és a csillagászat világából.

Az egyedülálló technikával előállított mű az első olyan dokumentumfilm a világon, amely nemcsak animációkat, de – magyar technológiai fejlesztések eredményeként – forgatott filmanyagokat tudott kupolafelületű vetítőfelületre alkalmazni. Így a néző nagyon erős térélményt él át, amint a kupolafelületű vetítővászon ölelésében hajózik az Arno folyón, vagy tekint le a velencei Campanille tetejéről, amint bejárja Galilei egykori házát és életének főbb állomásait.

A különleges felvételeket az Európai Űrügynökség és a NASA szenzációs űrfelvételei és számítógépes modelljei egészítik ki.

 

A filmbemutató egybeesett a csillagda megújult Mars kiállításának átadásával.