Gastour: Két nap a fenntartható gasztronómia jegyében

Forrás: turizmus.com

 2024. április 24. 18:18

A lillafüredi Palotaszállóban április 18–19-én rendezték meg a GASTOUR nemzetközi fenntartható gasztronómiai konferenciát. A Visegrádi Alap támogatásával, a Bükki Kör és az Innotime Hungary Kft. szervezésében létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.

Veres Pál, Miskolc polgármestere kiemelte, hogy Miskolc egyike az EU által támogatott száz klímasemleges városnak. A kiválasztott városoknak 2030-ig meg kell tenniük mindent annak érdekében, hogy csökkentsék a károsanyag-kibocsátást, a levegőszennyezést, és zöldítsék a város szolgáltatásait. Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója többek között a Bükk-vidék Geopark UNESCO Globális Geoparkká válásának jelentőségéről és a geoparkok és nemzeti parkok helyi termék programjai kapcsán kiemelte, hogy hamarosan elindulhatnak az első felhívások a Bükk-vidék Geoparkban is geoparkok fenntartható gasztronómiai programjaihoz való csatlakozás érdekében - derült ki a szerkesztőségünknek eljuttatott sajtóközleményből.

Angyal Enikő, a Bükki Kör elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a fenntartható turizmus egyenlő a turizmus jövőjével, a Bükki Kör tagjai pedig igyekeznek a nemzetközi fenntarthatósági standardoknak megfelelően kialakítani egy komplex, vonzó, a Bükk értékeire fókuszáló desztinációs kínálatot, amely méltóképpen újrapozicionálja Miskolcot.

gastour

Angyal Enikő, a Bükki Kör elnöke

Fotó: Bükki Kör

Részben erre is reflektált Kedves Csaba, a társszervező Innotime Hungary Kft. ügyvezetője, aki a regionális gasztronómia fontosságára mutatott rá a desztinációk egyedi termékkínálatának a kialakításában.

Berencsi Miklós, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ fejlesztési igazgatója a most kidolgozás alatt lévő Nemzeti Agroturisztikai Stratégia kialakításáról beszélt, kiemelve ebben a rövid ellátási láncok kialakításának, a helyi élelmiszereknek a turisztikai kínálatban való felhasználásának a jelentőségét.

Borda Krisztina, a Palotaszálló ügyvezetője, Megyeri Sára, az Ehető erdő című könyv társszerzője, valamint Gyulay Évi szörpdizájner közös előadásában azt mutatták be, hogy az erdő kínálatára építve milyen komplex kulturális-gasztronómiai-ökoturisztikai élménycsomag építhető.

A konferencia kiemelt témája volt, hogy a turisztikai szektor hogyan tudja támogatni a nagyvállalatok fenntarthatósági törekvéseit. A KÖVET Egyesület ügyvezetője, Herner Katalin kiemelte a nemzetközi szabványoknak való megfelelés fontosságát, illetve a megfelelő fenntarthatósági üzenetek kommunikációt, amelyek segítenek a nagyvállalati szektor rendezvényszervezőinek és fenntarthatósági koordinátorainak a minél fenntarthatóbb rendezvényhelyszínek kiválasztásában.

 

Fenntarthatósági törekvések határtalanul

Az Innotime Hungary évek óta dolgozik azon, hogy a fenntarthatósági törekvések a Kárpát-medencén belül ne álljanak meg az országhatároknál, hiszen a közös földrajzi adottságok, a közös múlt és közös célközönség szükségessé teszik a közös gondolkodást a térség fenntarthatósága terén is. Ennek jegyében Lengyelországból, Szlovákiából, Erdélyből és Szlovéniából is érkeztek vállalkozók és desztinációmenedzsment szakemberek is a rendezvényre. A szlovén Muraszombat turisztikai szervezetéből Helga Lukač azt a folyamatot mutatta be, amelynek során Muraszombat elérte a Green Destinations bronz minősítését, a Green Destinations lengyel képviseletét ellátó Travindy ügyvezetője, Anula Galewska pedig arról beszélt, miért fontos a fenntarthatóság a gasztronómiában és miért fontos a GSTC sztenderdekre építő minősítés megszerzése a turisztikai szektorban működő vállalkozások számára.

gastour

A konferencia résztvevői megkóstolhatták Gyulai Évi szörpdizájner frissítőit

Fotó: Bükki Kör

A fenntartható gasztrodesztinációs jó példákat felvonultató szekcióülésen a Hargita megyei turisztikai szervezet vezetője, Szabó Károly mutatta be, hogy mit tesz a megye annak érdekében, hogy 2027-ben Európa gasztronómiai régiója lehessen. Duka Gábor, a szlovákiai Dunamente TDM vezetője pedig a desztinációban elinduló slow food mozgalom eddigi desztinációformáló eredményeiről számolt be. Hazai példaként Bácskainé Pristyák Erika és  Tömöri Mihály előadását hallgathatták meg a résztvevők arról, hogyan használható a hagyományos gasztronómia a Felső-Tisza turisztikai pozicionálásában.

A másik szekcióülésen Gelencsér Janka, a nagykanizsai Lokal47 tulajdonosa, illetve Szilvási Mihály, a Natura Hill Zebegény séfje a fenntartható gasztronómiai kínálat kialakításának lehetőségeiről beszélt. Jakubinyi László a miskolci, több száz fogyatékos munkavállalót foglalkoztató Szimbiózis Alapítvány gyakorlatán keresztül mutatott be egy az országban egyedülálló példát a társadalmi fenntarthatóság biztosítására a helyi termékek előállítása terén. A szekcióülés végén Nagy Júlia, a Novohrad-Nógrád geopark GEOfood-koordinátora mutatta be a nemzetközi minősítés helyi eredményeit.

 

Előtérben a növényi alapanyagok

A nap zárásaként a résztvevők kisvasúton mehettek ki az erdőbe, a Gastroexpress program keretében Bózsó Gyula erdész és kollégái vezetésével ismerkedhettek meg az erdő ehető csodáival, majd egy különleges „Ehető erdő vacsorán” megtudhatták, hogyan jelenhet meg az erdő kínálata egy Michelin által ajánlott étterem asztalán.

gastour

Ismerkedés az erdő ehető csodáival

Fotó: Bükki Kör

A konferencia második napján Harmath Csaba gasztronómia szakértő vitaindító előadását követően Zsolnay Gergely, a budapesti The Planteen Séfje, a Flow cafe & bistro üzletvezetője, táplálkozási szakértő beszélt arról, miért javasolt a növényi alapanyagokat előtérbe helyezni a gasztronómiában.

A fenntartható borturizmus lehetőségeit vizsgáló szekcióban Bene Zsuzsanna a natúrborok pozicionálásának lehetőségeiről, míg Fiáth Attila a bormarketing és a fenntarthatóság kapcsolatairól tartott izgalmas előadást. Ezt a programelemet a Bükki Kör borászainak, Gonda Péternek, Borbély Rolandnak és Sándor Zsoltnak a kerekasztal beszélgetése zárta a gazdasági és társadalmi fenntarthatóság biztosításáról a helyi borászatok gyakorlatán keresztül.

gastour

A konferenciának helyet adó Palotaszálló gasztronómiai kínálatában is megtalálhatók az erdei alapanyagok

Fotó: Bükki Kör

A konferenciát a két szervező előadása zárta. Nagy Júlia, az Innotime Hungary Kft. ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a GSTC sztenderdekre építő fenntartható turisztikai minősítés a nemzetközi vendégforgalom számára a bizalom záloga, ezen belül a Good Travel Seal minősítési program egy olcsó, mindenkinek a pénztárcájára szabott, magyar nyelven is elérhető, 90 országban ugyanazt jelentő nemzetközi minősítés, amely kiválóan reflektál a nagyvállalati igényekre is.Burgony Péter, a Miskolci Borbarátok Társasága alelnöke pedig azt mutatta be, hogyan jutott el Miskolc a Green Destinations top 100 pályázatán a 100 legjobb közé kerülésig, és mit jelent az Avasi Borangolás, valamint annak kistestvére, az Avasi Kvaterka a helyiek és az ide érkező, borhoz értő turisták számára.