Ez a gasztrokalauz megmutatja, hol és mit érdemes enni a Balatonnál

Forrás: turizmus.com

 2023. július 02. 10:50

A Magyar Konyha magazin gasztrokalauza idén 11. alkalommal foglalja össze, hol és mit érdemes enni a Balaton körül. A 300 tipp között 60 új hely kéri az ínyencek figyelmét.

A szerkesztőség idén is "körbeette" a tavat, aminek eredménye ez a gasztronómia iránytű. A kiadványt továbbra sem étteremkalauzként ajánlják, sokkal inkább kulináris útikönyvként. Az éttermi kategóriák mindegyikéből tesznek ajánlásokat: bemutatnak kultúrbisztrót, halsütőt, romkocsmákat, fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyeket, kockás abroszos kisvendéglőket, fine dining éttermeket is, valamint északi és déli parti borászatokat.

Jó hír, hogy a Michelin ellenőrei 10 helyet tartottak a Balaton mellett ajánlásra méltónak (Füge, Kreinbacher Birtok, Kővirág, A Konyhám Stúdió 356, Lokal47, Neked Főztem, 84 Bisztró, Tihanyi Vinarius, Vígmolnár Csárda, Villa Kabala, Zelna Borbár és Vinotéka), négy pedig elhozta a Bib Gourmand, a jó ár/érték arányú elismerést (Casa Christa, Kistücsök, Mór24, Sparhelt).

A balatoni ételválaszték széles spektrumon mozog, de a lángos örök

Fotó: Magyar Konyha/Facebook

A lap szerkesztőségének beszámolója szerint a tó körül az árak 15–25 százalékkal emelkedtek. A rezsiárak megugrása ellenére a vendéglátás régi, nagy bástyái kitartanak, és 60 új vendéglátóhely is csatlakozott hozzájuk. A választék széles spektrumon mozog: a nosztalgiára hajla­mos nyaralók éppúgy megtalálják szá­mításukat, mint a hagyományos vagy a modern konyha kedvelői. Ettől még a gasztrokalauz szerint kaotikus maradt a felhozatal:  lángos, hekk, nápolyi pizza, francia, olasz, me­diterrán, mexikói ízek, tengeri herkentyűk, BBQ, hamburger, ahol csak lehet. Örvendetesnek tartják, hogy sokasodott a vega/vegán ételeket kínáló éttermek száma, ugyanakkor fájlalják, hogy a hagyományőrző balatoni ételek, például a petyek, vagyis a fonyódi halászlé, vagy Vörösmarty Mihály kedvence, a baligány ritka szereplő az étlapokon. Üdvözlik, hogy a regionális gondolkodású éttermek továbbra is törekszenek a helyi alapanyagok, a halak korábbinál jóval változatosabb használatára.

A strandtáska-kompatibilis gasztrokalauzt a nyári lapszámhoz csomagolva ajándékként adják.