Gasztronómiai trendek a világban és Magyarországon

Forrás: turizmus.com

 2016. május 09. 17:21

A SIRHA első napján az iparág trendjeit térképezték fel a szakértők: Niklai Ákos, a MSZÉSZ elnöke, Zsidai Zoltán Roy, a Zsidai Group tulajdonosa, Korona Zoltán, a Mirbest csoport kereskedelmi vezetője és Király János, a Chef Market Zrt. vezérigazgatója.

Frédéric Loeb, francia jövőkutató ismertette a világ gasztronómiájának lehetséges fejlődési irányait. A Paul Bocuse Intézet innovációs tanácsának tagja a gasztronómia helyett az élelmiszerszolgáltatás fogalmat használta. A piramis alján a gyorséttermek állnak, a csúcson pedig a top gasztronómia. A középmezőny, a minőségi étteremszolgáltatás jellemző most Magyarországra is, ebben lát nagy növekedési potenciált.

A trendek között első helyre teszi a fenntarthatóságot, ami a lokális alapanyag-használatot is magába foglalja, és egyre fontosabb elem lesz az élelmiszer.biztonság. Az egészség megőrzése a következő trend, ezt követi az élményszerűség, mint a vendégek fontos elvárása.

Növekszik az organikus termékek jelentősége, és számítani lehet a fúziós konyhák népszerűségének növekedésére is. Nem éppen biztató jövőként felvázolta a posztmodern konyhát, amely nem igényli majd séf jelenlétét...

A hazai viszonyokról azt mondta el az előadó, hogy jelentős innovációs időszak előtt áll a magyar gasztronómia, miközben a fejlődéshez kevés pénzzel rendelkező vállalkozók csak a kreativitásukra támaszkodhatnak. A gasztroforradalom megnyilvánulásai közül kiemelte a street food jelenséget és a kézművestermékeket. Szólt arról is, hogy a jövőben a barátságosságnak kell a ceremóniák helyébe lépni.

(Balról jobbra) Niklai Ákos, Zsidai Zoltán Roy, Király János, Korona Zoltán