Gasztrotérkép a déli partról

Szerző: Horváth Ágnes

Forrás: turizmus.com

 2016. június 06. 14:46

Újabb kiadással bővült a Balaton Gasztrotérképek választéka: június elején a déli part és környékének nívós vendéglátói összefogásával született meg a regionális gasztrokalauz, amelyben luxus kastélyszállótól borászaton át cukrászdákig terjed a kínálat.

A balatonszemesi Kistücsök étteremben összegyűlt szolgáltatók igencsak széles kínálatot vonultattak fel, a prémium angus marhától a halakon át a street food és a fine dining fogásokig, no meg a kiváló desszertekig, borokkal és pálinkákkal körítve. De a kiadvány nem csupán ételeket és italokat, hanem szállásokat és vitorláskikötőt is ajánl a Balaton partján és annak vonzáskörzetében.

 

A Balatoni Gasztrotérkép tavaly ősszel indult hódító útjára, az első kiadás a Csopak környéki vendéglátósok baráti összefogásaként jött létre. Akkor tizenhét hely, főként éttermek és borászatok csatlakoztak a kezdeményezéshez, melynek egyik fontos célja, hogy bebizonyítsa, nem csak a klasszikus értelemben vett szezonban érdemes a Balatonra látogatni, és a tó körül egyre több gasztronómiai szempontból is izgalmas úti cél létezik.

A kezdeményezés mind a vendéglátósok, mind a vendégek körében nagyon hamar népszerű lett, január végére elkészült a második kiadás is, az Északi part Káli-medencétől Badacsonyon át egészen a Keszthelyig tartó részét térképezték fel a kiadvány készítői. Idén márciusban pedig elkezdődött a kutatómunka a Balaton Déli partján is, melynek eredményeként június elején megjelent a harmadik térkép, lefedve így szinte a teljes Balatont. Mostanra összesen ötven egység szerepel már a Balatoni Gasztrotérképeken.

A kiadványokon minden információ megtalálható, ami fontos lehet a vendégek számára: nyitva tartás, elérhetőségek, online felületek és egy rövid leírás a vendéglátó-helyekről. Kis piktogramokkal feltüntetik azt is, hogy van-e panoráma, borospince, gyerekmenü és, hogy kutyabarát-e az adott hely.

 

A vendéglátóhelyek:

BL Yacht Club & Apartments

Bonne Chance Étterem és Szálloda

Bussay Pincészet

Chateau Visz Kastélyszálló

Hubertus Hof Szálloda és Étterem

Kistücsök Étterem, Borpice és Vinotéka

Kristinus Borbirtok

Mala Garden Design Hotel & Mandara Café&Lounge

Paletta Bistrobar&Vinoteca

Páskom Cottage

Villa BOGArT Vendégház

Villa Gréta Cukrászda

Zamárdi Gyümölcs Wellness Központ

 

A kiadványok ingyenesek, megtalálhatóak a térképen feltüntetett vendéglátóipari egységeknél, turisztikai pontokon és nagyobb szállodákban (angol nyelven is), valamint online is letölthetők a Balatoni Gasztrotérkép weboldaláról – www.gasztroterkepek.hu