Gasztrotúra a Kárpát-medencében

Forrás: turizmus.com

 2017. december 28. 13:28

A hagyományos konyhaművészetet idéző kiadvány látott napvilágot Kárpáti Gasztroút címen az Ivano-Frankivszki Terület Turisztikai Egyesülete gondozásában.

A Kárpáti Gasztronómiai Örökség hálózat olyan úti célokat és ételeket mutat be, amelyek mindegyike magyar vonatkozású, de e jókora földrajzi régió ezer színét, a környező országok hagyományos konyhaművészetét  is reprezentálja.

Az ukrajnai Kárpátokban legelésző tehenek juhok, kecskék tejének és az abból kézműves módszerrel készült vajnak és sajtnak páratlan íze van, szinte semmiben nem hasonlít a boltban   vásárolthoz.  A cseresznyés pirog részletesebb elkészítési módját tartalmazza a kiadvány, emellett ismerteti az ezen a tájon megnézni érdekes turisztikai vonzerőket.

Szatmári szilvából készült finomságok

Fotó: turizmus.com

Szatmár romániai része és Máramaros talán ismertebb, bár nem gyakori úti célja a magyar turistáknak. A román ételreceptek mellett azt is megtudhatjuk, hogyan lehet legkönnyebben megközelíteni az itteni úti célokat.

Magyarország Szabolcs-Szatmár-Bereg megyével szerepel, az elmaradhatatlan tö9ltött káposztával, amely elé nemtudom szilvából főzött panyolai szilvapálinka dukál étvágygerjesztőnek, utána meg valamilyen szilvalekváros sütemény.

Kassa és környéke ugyancsak kiváló célpont gasztrotúrára. A város népszerű a magyarok körében, és mind a szállásokat, mind a vendéglátóhelyeket tekintve felkészülten várja a turistákat.

A Kárpáti Gasztronómiai Örökség Hálózat kiadványáról részletesebb információkat a www.culinaryheritage.org webhelyen találunk.

Kapcsolódó cikkek