Gasztroturisztikai startupok számára hirdetett versenyt a UNWTO

Forrás: turizmus.com

 2023. november 01. 08:36

A korábbi évek sikerét követően a UNWTO (Turisztikai Világszervezet) a Basque Culinary Centerrel együttműködve negyedik alkalommal hirdetett nemzetközi versenyt gasztroturizmus területén tevékenykedő startupok számára. A jelentkezési határidő 2024. június 6.

A verseny célja olyan projektek és innovációk azonosítása és támogatása, amelyek a közeljövőben nagy hatással lehetnek a gsztroturizmus alakulására.

A felhívásban a UNWTO kiemeli: a turizmus a fenntartható gazdasági növekedés egyik mozgatórugója. Ma globálisan minden 10. munkahely a turizmushoz kötődik, a szektor a világ GDP-jének 10,2 százalékát adja.

A gasztronómiához kapcsolódó turizmus egyszerre értéket ment és értéket teremt, hiszen mélyen kötődik egy-egy adott területhez, a helyi kultúrához és örökséghez, a helyi termékekhez, hagyományokhoz.

A gasztronómia vitathatatlan befolyása az utazásra, valamint a gasztroturizmus iránti növekvő kereslet a legnagyobb fejlesztési lehetőségekkel rendelkező szegmensek közé emelte ezt a területet, amely egyre nagyobb érdeklődést vált ki a kormányok részéről is.

A verseny nyertesei számára a UNWTO számos előnyt kínál. Így például széleskörű és személyre szabott mentorálást és támogatást a vállalkozás felfuttatásához, hozzáférést a szervezet innovációs hálózatának tudásanyagához, valamint különböző ösztöndíj-lehetőségeket.

Az elbírálás során kiemelt szempont a technológiai újítás, a vállalkozások hatása a helyi társadalomra és gazdaságra, illetve a fenntarthatóság és a hulladékkezelés.

 

A versenyt október 6-án indították, a jelentkezési határidő 2024. június 6. A döntősöket 2024. szeptember 6-án jelentik be a weboldalukon, nyerteseket a 9. UNWTO Nemzetközi Gasztroturisztikai Fórum keretében hirdetnek 2024 őszén.

A feltételekről és a további részletekről ezen az oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

(Nyitókép: 123rf.com)