Gazdaságfejlesztésről és szakképzésről az MSZÉSZ Keleti régióülésén

Forrás: turizmus.com

 2018. november 07. 10:35

Repülőtérfejlesztés, bevételmenedzsment és szakképzési körkép voltak a kiemelt témák az MSZÉSZ Keleti régiójának ülésén.

November 6-án zajlott az MSZÉSZ Keleti régióülése Debrecenben, a Hotel Lycium****-ban, melyen 25 szálloda 36 képviselője valamint 29 társult tag képviseltette magát.

A résztvevőket Széles Diana Debrecen város turizmusért is felelős alpolgármestere köszöntötte, majd beszámolt több olyan fejlesztésről és törekvésről, mely pozitívan befolyásolja az egész régió turizmusát. Hamarosan megérkezik Debrecenbe a WizzAir második bázisgépe, mely révén számos új desztinációval lesz összeköttetésben a város.

Telt házat vonzott a régióülés

Fotó: Turizmus.com

Az alpolgármester kiemelte, hogy egy új repülőjárat elindulása azonnal és látványosan megmutatkozik a nemzetiségi statisztikai adatokban, ami a régió esetében legkézzelfoghatóbb az izraeli és orosz vendégek viszonylatában jelentkezett - ezt a szállodaigazgatók is alátámasztották beszámolóikban.

Széles Diána rámutatott, hogy a szállodákat is pozitívan érinti az a tény, hogy a városba települő nemzetközi cégek jelentősen átrajzolják majd a régió gazdasági életét, hiszen egy BMW vagy egy Continental üzemének megnyitása óriási gazdasági potenciált jelent több tekintetben is.

Liukács Attila (MSZÉSZ), Szeles Diana alpolgármester és Szerdi Zsuzsanna régióvezető

Fotó: Turizmus.com

Kiemelte továbbá, hogy nagyon fontosnak tartja a régió turizmusával kapcsolatos kutatásokat, mely egyértelműen nem az egyes szállodák feladata, azonban nagyban segíti majd a szállodák célcsoport meghatározását és elérését, végső soron a megfelelő fizetőképességű vendégek megszerzését és kiszolgálását – ezért ebben is komoly erőfeszítéseket tesz a város.

Az ülésen előadások formájában két aktuális témát jártak körbe a résztvevők. Hevessy Gábor, az Aquaticum Termál és Wellness Hotel**** igazgatója, a Debreceni Egyetem turizmus -vendéglátás tanszékének adjunktusa a bevétel menedzsment aktuális kérdésibe kalauzolta a résztvevőket számos gyakorlati példán keresztül.

Kontér Mária, a Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési osztályvezetője a szakképzésről, azaz a munkaerő-utánpótlásról adott részletes képet az igazgatóknak.

Halasi Csaba, a Platán Hotel **** igazgatója pedig beszámolt az Ágazati Készség Tanács tananyag- és képzésfejlesztési törekvésiről.

Lukács Attila, az MSZÉSZ képviseletében a KSH régiós adatain keresztül stratégiai – és üzleti tervezési kérdéseket tárt a résztvevők elé. A Keleti Régió vendégforgalmi adatai 2018 1-8. hónapban 1,1%-os emelkedést mutatnak, a vendégek 2/3 része belföldi, a vendégforgalom 51%-a Hajdúszoboszlón, 22% -a Debrecenben, 18% más városokban és 9% -a Nyíregyházán realizálódik.

Délután a Hotelstars minősítéssel kapcsolatban egy képzés is zajlott, melynek nyomán számos praktikus gyakorlati információval térhettek haza a résztvevők.

A keleti régióban is történt tisztújítás: A tagság egyhangúlag megszavazta a tisztségekre kiállított jelölteket, így 2019 január 1-jétől a Keleti régió vezetője Kovács Tamás, a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua-Sol, Béke és Apolló szállodák igazgatóhelyettese, a két régióvezető-helyettes: Gönczy Zsuzsanna, a debreceni College Hostels vezérigazgatója, valamint Nótin Zsolt, a tiszafüredi Hotel Balneum**** szállodaigazgatója.